tisdag 23 maj 2017

Döden på Mälaren



När Döden kl 18:30 onsdagen den 16 maj 1900 i Arboga steg ombord på ångfartyget Prins Carl (jfr bild t.v.) med destination Stockholm gjorde han det i skepnad av den 25-årige Johan Filip Nordlund.









Johan Filip Nordlund hade trots sin ringa ålder redan funnit sig väl tillrätta i Långholmens fängelse. Därstädes hade han dock inte anpassats till en rättänkande människa utan format en monstruös plan som skulle garantera hans ekonomiska oberoende för lång tid.

S.k. "hederligt arbete" ingick inte Nord-lunds föreställningsvärld.

Bild ovan är från polisens utredningsmaterial om Nordlund. Notera att Nordlund tack vare ett spegelarrangemang avbildats såväl en face som i profil på samma fotografi!

Nordlunds i fängelset på Långholmen uttänkta plan var att mörda samtliga ombordvarande på en passagerarbåt på Mälaren, berika sig med deras ägodelar samt stjäla fartygskassan. Dådet skulle fullbordas genom att sticka fartyget i brand. För genomförandet hade Nordlund beväpnat sig med en kniv och två revolvrar.




Nordlunds första offer är Prins Carls kapten, Olof Rönngren. Ca 00:30 natten till den 17 maj hugger Nordlund, två gånger - och med våldsam kraft - kapten Rönngren i ryggen. 

Andra offret blev Finspångsdrängen Julius Åkerlind, 19 år. Åkerlind låg och sov på en bänk när Nordlund sköt honom genom huvudet.

Tredje offret blev Lovisa Carlsson, Östhammar, som fick ett så våldsamt knivhugg i bröstet att kniven bröts av. Bladet stannade i offret. Lovisa Carlsson mördades framför ögonen på sina två söner - vilka sårades då de försökte skydda modern.





Fjärde offret blev kreaturshandlaren Lars-Erik Falk, 68 år, Arboga. Liksom drängen Julius Åkerlind sköts han i huvudet men dog först efter en vecka.

Femte offret var slaktaren Carl-Henrik Holmér, 38 år, Kungsör. Holmér sköts i bröstet och avled efter en stund av sin skada.

Förutom dessa fem offer skadade Nordlund i varierande grad ytterligare åtta personer. Det som avbröt Nordlunds mordorgie var att ångaren Köping anlände till platsen. Nordlund försökte med revolverskott skrämma iväg Köping vilket inte lyckades. För att undgå att bli fasttagen och fängslad rodde han bort i natten med en av Prins Carls livbåtar.

När Nordlund kommit i land tog han sig till Strömsholm. Härifrån tog han tåget till Eskilstuna dit han anlände klockan 08:18. I Eskilstuna köpte han nya kläder på G. Rydströms Manufaktur och fortsatte därefter till JA Jonssons för att köpa skor. När han var i skoaffären kom en tidningspojke med extranummer från Eskilstuna Kuriren. I tidningen stod det om morden på Prins Carl. Både Nordlund och expediten talade om det förfärliga som hänt.


Nordlund började nu bli nervös och insåg att han måste bort från staden och planerade därför att ta sig till Oxelösund. Samtidigt trodde sig Eskilstunapolisen kunna koppla ihop honom med främlingen som köpt skor hos JA Jonssons.

Nordlund som hade tagit en droska till Skogstorps station befann sig i väntsalen när de civilklädda konstaplarna Öfling, Brolin och Fröst gjorde entré

och låtsades vara resenärer. Öfling kastar sig över Nordlund och ropar med hög röst "nu är du min". I tumultet som uppstår lyckas Nordlund få fram en revolver som han riktar mot Öflings mage. Poliskonstapel Öfling är dock starkare än den storvuxne (1,89 m)  Nordlund och lyckas vrida revolvern ur Nordlunds hand. Gemensamt brottar de tre konstaplarna sedan ner Nordlund.

Hela Nordlunds rånarbyte - inklusive skeppskassan - utgjordes av drygt 800 kr.


I förhören efteråt uttrycker Nordlund besvikelse att han inte hann döda flera. Någon ånger visade han aldrig.


Nordlund dömdes i Västerås den 27 september år 1900 till döden  som skyldig till mord på fem personer samt åtta mordförsök.

Domen skulle sedermera utökas med två mordförsök sedan Nordlund, i fängelset, och i avsikt att fly,  sökt mörda två vaktkonstaplar med en vassfilad hasp. Nordlund sade härvid att han - som redan var dödsdömd - inte hade något att förlora.




Den 9 december - kvällen före avrättningen -samlades en stor folkskara vid järnvägsstationen i Västerås för att få se Riksskarprättaren Gustaf Dahlman med sonen Albert anlända för att utföra årets tredje halshuggning.















Kl 08 på morgonen den 10 december leddes Nordlund ut till stupstocken på fängelsegården. Han sjöng psalmen "Trygg i min Jesu armar", medan han spändes fast vid stupstocken. Bilans fall avbröt psalmsången.




Det var sista gången som Riksskarprättare Dahlman höll i bilans skaft. Vid den sista avrättningen i Sverige, den av Alfred Ander 1910, användes den nyinköpta giljotinen (placerad på Långholmen) och Riksskarprättare Dahlman behövde endast dra i ett rep för att frigöra bilan.

Johan Filip Nordlunds mordorgie på ångaren Prins Carl skulle under 94 år utgöra ett mörkt Svenskt rekord i mord. Den 11 juni 1994 mördade emellertid fänriken vid DalregementetMattias Flink, sju människor i Falun. Flinks straff för detta illdåd renderade honom, exakt på dagen, 20 års fängelse.

Klicka på länken nedan!

Länk till illustrerat skillingtryck Mälaredramat en sångbar berättelse om de gräsliga ogerningarna å ångbåten "Prins Carl"


                                                    Ω





lördag 20 maj 2017

Ubåten Ulven - saknad!

Datum är torsdagen den 15 april 1943, platsen Västerhavet strax väster om Stora Pölsan utanför Göteborgs skärgård. Klockan är omkring 18:10.





Ubåten Ulven, 66 meter lång, 6,5 meter bred och med en besättning om 33 man (egentligen 34 men den 34 försov sig vid avgången och kom aldrig ombord!) deltar i en marinövning och går på periskopdjup med 1/4 fart, dvs ca 3 knop. Ombord råder "halv manöver-beredskap" vilket innebär att halva personalstyrkan, vid tillfället styrbords vakt, svarar för ubåtens navigering, framdrivning och observationer. Babords vakt har frivakt och utspisas med middag bestående av ärtsoppa och pannkakor.




Julfirande i Ulvens förliga torpedrum 1939














Klockan 18:10 slits elektromotorernas stilla surrande, bekymmersfria samtal besättningsmännen emellan och slamrandet av bestick mot tallrikar sönder av en dånande explosion. Havsvatten rusar med våldsam kraft genom ett spränghål i durken, mellan förliga torpedrummet och manskapsrummet, in i skrovet. Dessvärre står luckorna till ubåtens vattentäta avdelningar - liksom fläktledningarna tvärs genom båten - öppna. Materiel och manskap slits med av vattnets våldsamma kraft. 



Tyngden av det inkomna vattnet får Ulven att störtdyka i 45 graders vinkel mot havsbotten 52 meter under ytan. Vid den brutala kontakten med bottnen trycks förskeppet samman och de förliga torpedtuberna trycks in i skrovet.





Det inrusande vattnet bildar två störtvågor genom skrovet - en i förlig, en i akterlig riktning.

Ur haverikommissionens rapport: Den förliga vågen gick genom den öppna dörren till förliga torpedrummet och förenade sig där med vatten från mindre läckor i tryckskrovet omedelbart för om aktra skottet i sagda rum och drog med sig lös inredning samt personal föröver mot torpedtuberna. Härunder skadades huvudsakligen lösa inventarier, medan den fasta inredningen lämnades i stort sett oskadad.

Den aktra vågen gick med våldsam kraft mot skottet till officersrummet, som inte var tryckfast, och tog likaledes med sig allt löst. Skottet till officersrummet deformerades kraftigt, dörren i detsamma slets loss och vågen fortsatte på så vis fram till dörren till manöverrum, där en tydlig anhopning av personal och lös materiel kunde iakttagas.

Vattnets fortsatta inträngande synes hava tillgått på följande vis att döma av gjorda observationer. Huvuddelen av vågen har fortsatt genom dörren till manöverrum. Denna dörr har dragits med av vattnet men hindrats att slå igen på grund av att en man, tydligen följande vattenströmmen, fastnat med ett knä i luckan, varigenom densamma ej kunnat tillslutas fullständigt. Samtidigt med denna vattenström har ytterligare vatten rusat genom de öppna fläktledningarna och på detta sätt spridits till övriga rum. I manöverrum har en fläktledning sprängts och en tjock vattenstråle inträngt denna väg och bl a slagit sönder den i strålens väg befintliga rundradioförstärkaren.
.....

Vid dörren till aktra torpedrum stoppades vattenflödet av den där stängda dörren, och en anhopning av huvudsakligen personal och lösa trädurkar kunde här iakttagas. Aktra torpedrummet [som av okänd anledning var tomt på personal] har vattenfyllts något långsammare, enär vattnet endast inträngt genom fläktledningar, talrör och det öppna dräneringsröret mellan elektromotorrum och aktra torpedrum.

Haverirapporten fastslår att Ulvens besättning på 33 man omkommit direkt vid explosionen (5 personers kroppar var så svårt sargade att obduktion bedömdes obehövlig) - eller omedelbart bedövats av den plötsliga tryckökningen och därpå drunknat. 

Skälet till de öppna luckorna (dörrarna) och fläktledningarna antas vara att man velat "späda ut" stekoset från pannkaksstekningen... Eftersom båten gick i u-läge kunde ju ingen ventilation via däcksluckorna ske.


Kontakt med Ulven saknades sedan senaste observationen av ett torpedanfall på förmiddagen den 15 april. Ubåten skulle, efter planerad radioorder natten mellan 15 och 16 april, skifta operationsruta i Västerhavet. Någon kontakt etablerades emellertid aldrig. 

Ubåten Draken fann kl 11:30 den 16 april en av Ulvens två telefonbojar [för kommunikation från ytan till sjunken ubåt] - dock med avsliten kabel. Chefen Marinen informerades omgående om att Ulven saknades och att telefonbojen hittats.

En mycket omfattande sökning efter Ulven började nu. Ungefärligen 20 örlogsfartyg och 30 civila fiskebåtar deltog första sökveckan i arbetet som är det (förmodligen) största räddningspådrag som Sverige upplevt. 1200 man till sjöss, 300 man i land arbetade i snitt 16 timmar per dygn! Sammanlagt 195 000 arbetstimmar. Men förgäves... Ulven förblev försvunnen och tiden för räddning av eventuella överlevande från haveriet rann ut.

20 dagar efter att Ulven senast observerades fick, den 5:e maj på eftermiddagen, fiskebåten Normy under befäl av Hälsö-skepparen Manne Johansson ett draggnapp. 





Bärgningsfartyget Belos kalla-des till platsen och en dykare sändes ner.

Kl 17:55, den 5:e maj meddelade dykaren Ivar Eriksson: "Jag står på Ulvens däck!"


























Dykaren Ivar Eriksson medförde, till ytan, Ulvens flagga som bevis för sitt fynd på 52 meters djup!
































Bärgningen överläts till Röda Bolaget, det enda bolag i Sverige med tillräckliga tekniska resurser och kapacitet. Dåligt väder förorsakade förseningar och problem. Den 21 juli kunde dock Ulven - med en beräknad tyngd om 550 ton - lyftas från havsbotten. Ulvens sista resa avslutades den 1 augusti 1943 då ubåten sattes i Eriksbergs (Göteborg) flytdocka nr 3.

Efter länspumpning och genomventilering med tryckluft för att få bort klorgaser från krossade batterier började haverikommissionens arbete kl 05:35 den 2 augusti.




Man kunde omedelbart konstatera att Ulven blivit sprängd av en mina (sannolikt en tysk antiubåtsmina om 30 kg sprängmedel) som detonerat omedelbart akter om det tryckfasta skottet mellan förliga torpedrummet och manskapsrummet och mitt under kölen. All personal återfanns ombord. Ingen hade ljutit döden genom egen eller annans handaverkan - samtliga hade dödats direkt av minexplosionen eller omedelbart därefter genom drunkning.





Klockan ovan tillhörde ubåtsmaskinisten 2:a graden Gustav Roslund här fotograferad i Ulvens maskinrum. Den har, liksom tiden för Ulvens övriga besättning, stannat på 18:10 den 15 april 1943.














Mängder av spekulationsteorier rörande Ulvens förlisning har (som vanligt) presenterats - den ena mer fantasifull (eller borde man säga fasansfull) än den andra. En spektakulär s.k. dokumentär i Sveriges Television har framfört illa underbyggda "bevis" för att marinledningen skulle låtit Ulvens besättning dö för att dölja bevis om oegentligt samröre med främmande makt... Nonsens och faktaförvrängning!

På Överbefälhavarens uppdrag har kommendörkapten Hans von Hofsten noga genomlyst såväl de faktiska förhållandena, Haverikommisionens Ulven-rapport samt övriga rapporter och artiklar från denna tid. Överbefälhavarens uttryckliga order var att: "allt som till äventyrs kan ha dolts, skall dras fram i ljuset, hur obehagligt det än må vara!

Inga avvikelser från vad som tidigare officiellt har rapporterats har framkommit vid denna minutiösa granskning.

Ubåten Ulven minsprängdes i u-läge omkring kl 18:10 den 15 april 1943. Alla 33 personer ombord omkom, antingen direkt vid minexplosionen eller till följd av medvetslöshet och drunkning. Ingen i besättningen gick hädan till följd av egen eller annans handaverkan med skjutvapen.


Länk till Försvarsmaktens film om Ulven-katastrofen

https://www.youtube.com/watch?v=uZx-Hx1JRoI


                                                    Ω

tisdag 16 maj 2017

von Sydowska morden

Min far, Albin Renström - den ofrivillige boxaren som blev präst, studerade i såväl Uppsala som Lund. Faktum är att vi genom slumpens inverkan kom att bo på samma gatuadress i Uppsala - Östra Ågatan 37 - om än med dryga 30 års mellanrum! Adressen ligger i princip tvärs över Fyrisån och mitt emot Norrlands Nation. Den ligger också blott ett stenkast från Fyristorg och det som då var hotell och restaurant Gillet.



Far berättade en gång om upplösningen på vad som då, och kanske ännu, är Sveriges blodigaste kriminaldrama. De von Sydowska morden, måndagen den 7 mars 1932, vilka fick sin brutala slutpunkt på just Gillet i Uppsala.

Före detta häradshövdingen och ordföranden i Svenska Arbetsgivareföreningen, 70-årige Hjalmar von Sydow bodde i en 8-rums våning på nr 24, Norr Mälarstrand. Till sin hjälp hade han två kvinnor anställda: 67-åriga hushållerskan Karolina Herou och 24-åriga hembiträdet Ebba Hamn.

Hjalmar von Sydow var även ägare till en sommarvilla i Velamsund nära MörtnäsVärmdö. Hit sökte sig ofta von Sydows son, Fredrik von Sydow - en 24-årig jetsetare - som man skulle säga idag. Fredrik var gift med Ingun och hade en dotter med henne - dock bodde de inte samman även om Fredrik hyrde en liten lägenhet i Uppsala där han studerade juridik. De träffades dock mest dagligen på någon av Stockholms innekrogar.

För den händelse inte Inguns eller Fredriks fars sommarvillor i Velamsund var tillgängliga för vilda FF-fester hyrde Fredrik tillfälligt ett hus av hemmansägaren Fritiof Zetterberg i Mörtnäs.

Pengarna flödade till champagne och ostron men Fredrik var i konstant brist på kontanter. Han "viggade" till höger och vänster, sysslade med falska checkar - allt i ungdomlig obekymmersamhet. 

Så kom då den blodiga måndagen, måndagen den 7 mars 1932. Fredrik besökte med Ingun sin fars våning på Norr Mälarstrand - jakten gick, som vanligt, efter pengar och sprit.

Makarna överraskades dock av de båda hushållsanställda. Med ett strykjärn dräptes både hushållerskan Karolina Herou och hembiträdet Ebba Hamn. Fadern, Hjalmar von Sydow som just kom hem, dräptes med en tidigare inköpt järnstång. Våningen badade i blod när Fredriks kusin, som bodde i lägenheten, kom hem. "Far är borta på middag, hushållerskan och hembiträdet har fått ledig, ni (dvs du och min syster) får äta ute, här är en tia" är Fredriks besked... men bakom stängda dörrar i lägenheten ligger de mördade!

Fredrik tar faderns plånbok, en pistol har han redan i fickan (lånad av en kamrat) och beställer en taxi, som via en klädbutik i Stockholm där den blodbestänkta kavajen får en ersättare, kör till Uppsala. Stadshotellet därstädes har inget ledig rum varför Gillet uppsöks.

Under tiden kommer Fredriks syster Marianne hem och kusinerna gör, samman med två inringda kamrater, den kusliga upptäckten av de mördade och larmar polis.

Rikslarm efter Fredrik och Ingun utgår från Polisen i Stockholm.

Champagne, kaviar och ostron på Gillet i Uppsala... festmåltid i "Skeppet" med kamrater... så kommer hovmästaren in och säger att "kandidat von Sydow har besök ute i entrén". Han anger dock inte att det är polisen... utan svarar jakande på Fredriks fråga "Är det en kamrat?"

Klockan är drygt 22:20, måndag den 7 mars 1932, när Fredrik och Ingun reser sig från sällskapet, hon tar på sin päls som hänger över stolsryggen och de går ut i foajén beledsagade av orkesterns - på beställning av Fredrik - framförda Stjärnbaneret av Sousa. Två civilklädda poliser väntar en halvtrappa upp. Ingun sätter sig i en fåtölj i foajén. Fredrik böjer sig fram som för att säga något men skjuter i samma stund sin hustru genom huvudet och tar omedelbart därefter sitt eget liv med ännu ett pistolskott.

Ute i Mörtnäs upptäcktes den 4 mars att hemmansägaren Fritiof Zetterberg och två kvinnor mördats genom grovt våld mot huvudet.

Det är känt att Fredrik von Sydow lånat pengar av Fritiof Zetterberg och att han befann sig i Mörtnäs den 3 mars... "modus operandi" överensstämmer med morden på häradshövding von Sydow och hans två anställda, Karolina Herou och Ebba Hamn.

Mörtnäsmorden förblir ouppklarade i Svensk kriminalhistoria men den trolige gärningsmannen är Fredrik von Sydow

von Sydowska morden skördade med säkerhet fem liv - sannolikt också ytterligare tre i Mörtnäs. Detta gör von Sydowska morden till Sveriges absolut mörkaste mordhistoria.

                                                    Ω 




















måndag 15 maj 2017

Läsarstatistik

Visst kan det vara lite avigt att komma ihåg hur man stavar statistik.. man säger ju i dagligt tal "statestik". Stavningskontrollerade ordbehandlare varnar ju vanligen felstavningar med rödpenna - men min egen metod är: skriver du statestiker eller statistiker.... svaret är givet för den som genomgått grundskolan!

Nå, dagens artikel i Tidsspegeln handlar inte om rättstavning utan om global närvaro - redovisad i den funktion i Blogger som användare av mediet i fråga har tillgång till!

Vi, som växte upp med kvällstabloidernas upplagesiffror, vet att värdera olika medier efter förtjänst!

Tidsspegeln är ännu inte förstahandsvalet - men väl världsomspännande vilket uppmuntrar redaktionen och manar till nya krafttag!

Hur läsare utanför Sverige förstår svenska är redaktionen en gåta: är Google Translate möjligen svaret?

Ryssland intar en betydande roll som Tidsspegelns läsare - kan någon förklara varför?

Statistiken (inte statestiken)  visar följande antal slagningar

'over all' (från 14 dec 2014):


Sverige
8627

USA
1501

Ryssland
1346

Frankrike
372

Tyskland
364

Ukraina
311

Spanien
200

Australien
195

Litauen
58

Storbritannien
52


Slagningar per senaste månad


Ryssland
302

Sverige
282

USA
49

Spanien
13

Irland
11

Ukraina
9

Tyskland
8

Norge
6

Australien
5

Frankrike
5


Slagning per senaste vecka


Ryssland
235
Sverige
107
USA
31
Tyskland
6
Norge
5
Italien
3
Australien
1
Brasilien
1
Schweiz
1
Finland
1

Mest lästa artiklar per 15/5 2017

654








374








310








205








13 dec. 2014
190








150








13 dec. 2014
134








106








23 nov. 2015, 1 kommentar
67








19 feb. 2016, 1 kommentar


                                                                           Ω 
61