fredag 19 februari 2016

Buchenwald - en av ondskans många platser

Koncentrationslägret (KZ) Buchenwald, 6,5 km VNV från Weimars centralstation - ett av stamlägren i nazismens många verktyg för tvångsarbete och systematiskt mördande av oliktänkande. Ett, 1945-1950, repressalieläger för Sovjetkommunismens olyckliga...  Dock var inte Buchenwald, i ordets strikta mening, ett utrotningsläger för massmord på den judiska befolkningen. Vilket kommunisternas mål med lägerterrorn var är ännu okänt.... 



Den s.k. slutgiltiga lösningen på judefrågan, det industriella massmordet, fastslogs under ledning av SS-generalen Reinhardt Hydrich vid mötet i Wannsee, Berlin, den 20 januari 1942. (Bild t.v.)

Utrotningslägren låg i Polen och deras namn var Belzek, Chelmno, Sobibor och Treblinka. De mer namnkända lägren, Auschwitz och Majdanec, var både utrotningsläger och koncentrations (arbets-) läger.

Under stamlägren sorterade en stor mängd "Aussenlager", dvs läger som organiserades från något av stamlägren. Syftet med alla dessa läger, Stamm eller Aussen, var att "skyddshäkta" personer som på ett eller annat sätt stod utanför den nazistiska ideologin (t ex politiskt oliktänkande, tjuvar, medlemmar i religiösa sekter, zigenare, judar, homosexuella...) samt att sätta dem i tvångsarbete - eller mörda dem.

Sammantaget fanns många hundra KZ spridda över hela Tyskland... svält, våldsamma straff och död var ständigt närvarande i dessa läger. Fångarna var helt överlämnade till fångvaktarnas godtycke... Fångvaktarna lät ofta nog sin sadistiska mordlusta flöda... flera av dessa fångvaktare fick rättmätigt, vid rättegångar efter kriget, plikta med livet för sina förbrytelser.

Dachau, knappt 20 km NNV om München, var det första KZ som inrättades. Året var 1933.... jo samma år som nazisterna kom till makten. Kommendant för Dachau-lägret var Theodor Eike och han - och hans medbrottslingar - utvecklade KZ-konceptet till något som blev stilbildande för alla Nazitysklands KZ. Theodor Eike, Obergruppenführer SS (general), var en av de två män som avrättade SA-chefen Ernst Röhm den 1 juli 1934 i Stadelheim-fängelset (München) vid "De långa knivarnas natt". Röhm hade erbjudits att begå självmord.... men tvekade... Eike belönades med titeln och funktionen "Inspekteur aller Konzentrationslager". Theodor Eike dog när hans lätta spaningsplan av typen "Fiesler Storch" sköts ner på östfronten i februari 1943.

Ödet, tiden, slumpen och intresset har fört mig till många av Tysklands "Gedenkstätten", (minnesplatser) i form av koncentrationsläger och krigskyrkogårdar.... "Saknad vid Stalingrad", text på en gravsten på en fridfull ås ovan floden Mosel... föder många tankar... kan människan slippa detta mördande helvete framöver?




"Jedem das seine" står i stålbokstäver på entrégrinden till Buchenwalds KZ (liksom på flera KZ i Tyskland). Det betyder: "Åt var och en sitt!" (eller: Till dem som så förtjänar!)

Det är regntungt när jag och familjen gör entré i Buchenwald. Ungdomarna, Anna Maria och Johan är bara 13-14 år.... Platsens kuslighet förstärks av ett plötsligt åskväder med hotfulla dova knallar...

Där vi vandrar runt kommer vi plötsligt till "Stallet"... här får människans inneboende förmåga till ondska sin slutpunkt: Här mördades i oktober 1941 8483 ryska krigsfångar medelst nackskott... Morden skedde i enlighet med den av Hitler givna "kommissarieordern". Alla politiskt skolade ryska officerare skulle avrättas utan närmare rannsakan...

Lokalen var vid vårt besök återupprättad... i stallet... de ryska männen (pojkarna) klädde av sig i ett omklädningsrum beledsagade av musik ur högtalare (för att maskera ödesdigra gevärsskott)...

Därefter steg ryssen in i ett "undersökningsrum" där en "läkare" i vit rock (en SS man) hälsade välkommen sittande på ett podium. Till höger om honom (den förmente läkaren) fanns en synundersökningstavla. Ivan ombads stiga in i en liten avbalkning till vänster i rummet för att mätas. Medan "assisterande syster" (man från SS) förde ner "vinkelhaken" i mätanordningen över Ivans hjässa sköt en i rummet bakom belägen soldat en kula genom Ivans nacke och ansikte.... På motstående vägg hängde remsor av tyg.... de dolde kulhålen i brädfordringen... och slamsorna...

Med Ivan död på golvet började städningen... kroppen släpades ut genom en dörr till likrummet.... vattenspolning av blod och hjärnrester - och så, på nytt: Välkommen Ivan!

Hur i helvete kan man sitta där på podiet och genomleva detta kusliga drama 8483 gånger? Obegripligt!

Men Buchenwald har en fortsatt historia - efter 8 maj 1945. Denna historia styrs av Sovjetkommunisterna och räcker fram till Östtysklands bildande 1950.

Under dessa fem år "bestraffas" olika grupper av tyskar för nationens krigsskuld... inte oväntat är sållet väldig stormaskigt... det handlar inte så mycket om straff för begångna - eller påstådda - skändligheter som för att i känd Stalinanda utöva terror till fromma för ockupationsregimens trygga fortlevnad!

Under tiden 1937-1945 plågade nazityskland sammanlagt i Buchenwald (ca) 250 000 människor varav (ca) 56 000 personer på ett eller annat sätt mördades eller avled till följd av hunger eller misshandel. In gesamt: 22,4% döda...

Under kommunisttiden 1945-1950 internerades 32 000 fångar i Buchenwald... av dem dog till följd av misshandel och undernäring mellan 8 000 och 13 000.

I min ägo finns en turistguide för Buchenwald tryckt under Östtysklands kommunistvälde..... där finns inga hänvisningar till de gravar vid Buchenwaldlägret som grävdes under tiden 1945-1950.... kommunister.. systematisk förnekelse av brott mot mänskligheten.... ideologiska mördare.... lika verkliga som yxmördaren i din skugga....

Dödstalen var alltså, i kommunistiska läger, betydande - även efter kriget! För den händelse det intresserar: kommunistdödstalen i fred i Buchenwald var mellan 25 och 40 procent. De lägerdöda var 8000 - 13000.... Ingen vet det exakta talet.... Långt mer än nazisterna under krig!! Vilka slutsater skall vi dra av detta???

De flesta vet inget om detta, om Sovjetkommunism, om förtrycket av människor... eller om någon kommunism över huvud taget! Det är sorgligt... 

                                             Ω              







1 kommentar:

  1. Det slog mig när vi besökte Buchenwald KZ utanför Berlin, att samma sak hände där. Efter befrielsen 1945 återupptog Sovjetunionen samma verksamhet, men med sämre bokföring.

    Min fråga till guiden, men jag ställde den aldrig, eftersom jag visste svaret, var: -Tog hetta hemska slut när Tyskarna stängde sitt läger.

    Nej. Serbien, Kambodja, Sovjetunionen, osv. Du har rätt - det handlar om människors ondska. Det slutar aldrig.

    SvaraRadera