måndag 23 november 2015

Ouvrage du Hackenberg



Innebörden i det franska ordet 'ouvrage' varierar med i vilket sammanhang ordet framförs. Den generella innebörden är "arbete" men i vårt fall är betydelsen "en autonom militär installation vilken är funktionsduglig lång tid även om den är omringad och avskuren".

Hackenberg klingar desslikes inte särskilt franskt: skälet skall sökas i den absoluta närheten till Tyskland och till områdets historia!

På svenska ligger ordet 'fästning' nära till hands - dock var Ouvrage du Hackenberg ingen ensam fästning utan ingick i en mäktig befästningslinje som skulle skydda Frankrike från ärkefienden Tyskland.

Linjen är namngiven efter sin politiske upphovsman, fransmannen André Maginot, vilken i omgångar under åren 1922-1931 var krigsminister i Frankrike.

Maginotlinjen sträcker sig från Engelska Kanalen ner till Medelhavet men har sina tunga befästningar vid gränsen mot Tyskland. Att den norra gränsen lämnades relativt obefäst har sin grund i att man av diplomatiska - och andra nedan beskrivna skäl - inte ville resa befästningsmurar mot de fredliga grannländerna i norr.



Den södra delen av Maginotlinjen, den som når ända till Medelhavet (och inte syns på vidstående karta) och som skulle skydda mot Italien, benämns ofta Alplinjen.

Syftet med den starka fortifikationen mot Tyskland var aldrig att slutgiltigt hindra ett tyskt anfall - sådana befästningslinjer finns helt enkelt inte (jfr Eben-Emael, Belgiens lås). Strategin var istället dels att ge den franska krigsmakten tid att mobilisera för att sedan möta ett tyskt anfall, dels att tvinga Tyskland att anfalla genom Belgien (eller Schweiz) och därmed tvinga in England, som bl a var Belgiens avtalade beskyddare, in i kriget på Frankrikes sida

Arbetena med Magionotlinjen började 1928 - och då för att stärka försvaret mot Mussolinis Italien. Snart nog ljöd dock krigstrummorna i det av Hitler styrda Tyskland och arbetena med befästningar vid gränsen mot Tyskland fick högsta prioritet.

Anläggningskostnaderna, i dagens penningvärde, var nära 3 miljarder Euro, en märkbar men inte betydande del av Frankrikes budget.

Anläggningsarbetena med Maginotlinjens befästningar avslutades 1936 men linjen kompletterades undan för undan med kulsprutevärn och bunkrar fram till det tyska anfallet mot Frankrike den 10 maj 1940. Krigsförklaringen Frankrike -Tyskland skedde redan den 3 september 1939 med anledning av Tysklands överfall på Polen - men Blitzkrieg blev Sitzkrieg och Frankrike/England försatt möjligheten att "sticka kniven i ryggen" på Tyskland. Initiativet togs i stället av Hitler.

Anfallet mot Frankrike svek inte de franska förväntningarna! Den tyska Schlieffenplanen från 1914 hade dammats av och justerats och Tyskland anföll via Belgien - i stort som vid anfallet 1914.

De tunga (1350 ton, järnvägsartilleri på dubbla spår) artilleripjäserna "Schwerer Gustav" och "Dora", med en kaliber om 80 cm, granatvikt om 7 ton och skottvidd 47 kilometer vilka avsetts användas mot Maginotlinjens fort fick vila och kom i strid först vid Sevastopols belägring i mars 1942.

Vid min höstresa 2015 var Ouvrage du Hackenberg ett givet mål. Vi finner Hackebergfortets ena (av två) infarter vid den slumrande byn Veckring öster om staden Thionville i Frankrikes nordöstra hörn.

Hackenberg bemannades av 1000 meniga och 43 officerare. Beväpningen utgjordes av nio 7,5 cm kanoner, fem 13,5 cm haubitsar, fyra 8,1 cm granatkastare, trettiosex 5 cm granatkastare, sju 3,7 cm pansarvärnskanoner samt ett stort antal kulsprutor i pansrade torn.

Besättningen arbetade i skift och av denna anledning behövdes endast 400 sängplatser - man sov som en amerikansk medbesökare med u-båtserfarenhet sade i "hot sheets"!

Utspisningen skedde från två kök: ett för manskapet med vin i damejanner, ett för officerare med vin i flaska!

I Ouvrage du Hackenberg skedde transporter av ammunition och förnödenheter med en smalspårig elektrisk järnväg - vid behov dubbelspårig. Författaren av dessa rader färdades som mest 1,5 km inne i berget med denna järnväg.

Ouvrage du Hackenberg överlämnades utan strid till tyskarna 1940 och hade en relativt lugn tid efter Frankrikes kapitulation 22 juni 1940. Ockupationsmakten Tyskland använde Hackenberg för krigsproduktion med tvångsarbetare. Hösten 1944 kom så kriget till sist även till Hackenberg. Amerikanska stridskrafter erövrade fästningen (vars stridsvärde var begränsat till följd av att många vapen avlägsnats för bruk på annan ort). Utan blodsspillan skedde det dock inte.

Det guidade besöket i Ouvrage du Hackenberg var utsatt till 2½ timma men en engagerad och kunnig fransk yngling (engelsktalande) höll oss trollbundna nära 4 timmar!


Bilder från Ouvrage du Hackenberg

Ammunitionsintaget och den nuvarande entrén


Observationskupol



Vy mot fienden, Tyskland






Kapellet på bergets topp, förstört under kriget och återuppbyggt 1962... gravplats sedan medeltid




Den mäktiga Maginot-linjen






Karta över Hackenbergfortet




Elektrisk, smalspårig, järnväg försåg fortet med förnödenheter... ammunition till pjäserna... mat till manskapet




Även i nutid behövs transporter...




Lok, tåg och räls i Ouvrage du Hackenberg











Sin vana trogen sprängde tyskarna anläggningen när de tvingades lämna Ouvrage du Hackenberg hösten 1944....
den tunga porten bestod dock provet.... om än lite skev...





Två kök fanns, ett för meniga och ett för officerare!









Potatisskalaren nedan såg jag faktiskt senast på Menigo (storgrossist) i Arlöv för en vecka sedan!! Konstruktionen och funktionen lever vidare!



Kraftcentralen




Fyra marindieslar gjorde Ouvrage du Hackenberg oberoende av yttre kraft.



Vatten var naturligtvis ett absolut måste....




Anläggningen var gastät och oberoende av eventuella gasattacker... minnena från 1:a världskriget var färska. Nedan luftreningscentralen.



Inalles fanns sovplatser för 400 man i Ouvrage du Hackenberg... skiftarbete delade bäddarna...





Givetvis kunde tandproblem åtgärdas inom fästningen..



Liksom nödvändiga operationer..




Kommunikationstunnlarna...





En hundra år gammal, och fullt funktionerande, fästningspjäs











Dessa pjäser mynnade i dubbellavetage under nedsänkbara pansarhattar...

Ouvrage du Hackenberg hade också traditionella pjäser i kasematter.
Nedan, ser vi förutom den fantastiska guiden, en pjäsplats





Tyngden i form av ett "lod" är motvikt till pansarskölden framför pjäsen. Observera fotografens påpasslighet: slutstycket är öppet och banan fastställd!



"Baljan" fångar upp hylsan efter avfyringen.... men vad syns på väggen bakom??




Jo, en "handgranatskastare" som mynnar ut i graven utanför fortet och framför pjäserna! Fiffigt: man tar granaten (till höger i bild) öppnar röret och släpper ner granaten till de förväntansfulla erövrarna i graven.... vilken blir deras egen!



När pansarluckan var nere...





Tungt amerikansk artilleri hamrade mot Ouvrage du Hackenberg hösten 1944, ledda av fransmän som visste hur fästningen var byggd...



Dörr till pjäsplats. Lägg märke till dörrens buktning! Inkommande eld har hamrat mot dörren!



För den spårbundne




                                                                 - Ω -

1 kommentar: