lördag 13 december 2014

Märkliga vapen I

När jag nu lämnar de historiska u-båtarna är min avsikt att titta lite på den tyska vapenutvecklingen under VK2 (kort för andra världskriget kopplat till det engelska WW2) inte minst med fokus på märkliga vapen.

Här ett ett exempel ur floran! "Krummlauf". Gatustrider eller strider där fienden är gömd och där gott skydd finns för eget infanteri men där vapenverkan förutsätter exponering födde idén! Jo faktiskt! En tillsats togs fram som gjorde det möjligt att skjuta runt hörn med dels StG44 (Sturmgewehr 44, en förebild för ryska AK47), dels MG42 (Maschinengewehr 42, kulspruta ännu i bruk hos vissa krigsmakter!) Tyvärr har jag inte funnit någon bild på MG 42 med Krummlauftillsatser men väl på StG 44.



















StG44 med Krummlauftillsats








Det fanns pipor krökta i 30, 45, 60 och 90 grader. Det är lätt att förstå att en krökt pipa slits mycket hårt av kulan och 30 graderskrökningen medgav ca 300 skott innan pipan var slut. Gränsen vid 45 grader var ca 160 skott. En annan aspekt av den krökta pipan var att kulan delvis föll sönder varför en sorts hagelgevärsprofil uppstod. Flera försök gjordes att få kulan hel genom loppet bl a genom att borra hål i "innersvängen" för att minska gastrycket och även rekylen, men förgäves.

I sentida "skjuta runt hörnet" applikationer har man valt att montera vapnet (vanligen en pistol) i en anordning som gör att detta kan riktas och avfyras från skydd.

                                                      
- Ω -


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar