torsdag 18 december 2014

Minorna II

Klockan 03:10 den 7:e juni 1917 bokstavligen exploderade Messinaåsen söder om Belgiska Ypres när 19 av 21 st gigantiska minor under de tyska skyttegravarna detonerades.



Grävningsarbetet hade tagit närmare ett år och omfattade 8000 m tunnlar vilkas sprängkammare laddades med sammantaget 600 ton sprängmedel.


Tunnelbyggandet var både omfattande och krävande och vattnet allestädes närvarande. 


Fienden grävde också tunnlar och lyssning efter tecken på grävning genomfördes regelmässigt. Det inträffade att tunnlar från de två sidorna sammanstrålade och underjordiska handgemäng på liv och död utkämpades. Fiendens tunnlar gjordes sedan obrukbara genom sprängning















Omkring 10 000 tyska soldater dödades omedelbart av explosionerna kl 03:10 den 7 juni 1917 och brittiska styrkor kunde snabbt ta åsen. Slaget varade till den 14 juni och kostade ca 50 000 liv. 




Terrängvinsterna var, som alltid i detta förfärliga krig, obetydliga ställda mot förlusterna.


Slaget anses likafullt vara ett av 1:a världskrigets mest framgångsrika anfallsföretag.








Av taktiska skäl detonerades inte två av minorna och deras karterade geografiska lägen förlorades i krigets töcken.

Under slutet av 40-talet och början av 50-talet byggdes en kraftledning genom området. En av kraftledningsstolparna kom att placeras rakt ovanför en av de bortglömda minorna.


Den 17 juni 1955 drabbades området av ett kraftigt oväder. Åska slog ner i de aktuella ledningsstolpen och blixtens spänningsfält i jordskorpan detonerade en av de sedan 38 år slumrande minorna. Dessbättre inskränkte sig förlusterna till en död ko och mängder av krossat fönsterglas.


Minkratern är idag igenfylld men syns ännu som en sänka i åkermarken.

20 minor har alltså exploderat men den 21:a ruvar ännu i jorden. Den antas finnas ca 150 meter från den mina som detonerade den 17 juni 1955, men ingen vet var - och ingen vill riskera livet genom aktivt sökande.

                                                                             - Ω -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar