söndag 21 december 2014

Levande artefakter


Den som en strålande brittsommardag befinner sig i grevskapet Kent, ostsydost om London närmare bestämt i Greatstone vid Romney Marsh alldeles vid kanalkusten kommer att förundras över den rymdbetonade artefakt som dominerar landskapet! 



Vem byggde, och varför, en anläggning som om 1000 år kommer att te sig lika svårtolkad som Stonehenge? 


Är det någon form av kommunikationsanläggning utförd av - eller för - utomjordingar, en signalanläggning riktad mot yttre rymden eller finns där en mer jordnära förklaring till denna märkliga anläggning?

Vi får gå tillbaka till 1928 för att få svaret. Trots den allmänna trenden mot nedrustning betingad av "aldrig mer krig" kände man i England ett behov av skydd mot överraskande flygattacker från det europeiska fastlandet. Iden dök då upp att uppföra ett "akustiskt öra" som skulle kunna lyssna sig till motorljudet från anflygande flygplan Av denna anledning lät man i Greatstone uppföra en akustisk spegel med en spegeldiameter på 60 meter (200 fot) och en höjd om knappt 8 meter (26 fot).



En mindre, cirkulär, spegel om 6 meters (20 fot) diameter byggdes 1928 men kompletterades sedan med den större spegeln. Den fysikaliska funktionen var enkel: Inkommande ljud fokuserades i respektive spegels brännpunkt i vilken mikrofoner var monterade. Det inkommande ljudet presenterades sedan via förstärkare i hörlurar och högtalare. Anläggningen var färdig 1930. Under förutsättning att flygplanen kom inflygande i spegelns lyssningsriktning fick man ca 15 minuters förvarning. Riktigt hur denna lyssningsinformation skulle behandlas är numera oklart. Klart är dock att fartygstrafiken i kanalen och andra ljudkällor störde lyssnandet och lika klart är att när radarn såg dagens ljus vid mitten av 30-talet var den akustiska spegelns tid definitivt förbi. Kvar står emellertid de imponerande artefakterna i betong och kommer att så stå i ännu hundratals år..... 

När ni ändå är i Romney skall ni besöka världens största lilla järnväg. En ångtågsbana i 1/3 skala med blott 15 tums (38 cm) spårvidd! Idag är banan dubbelspårig och 22 km lång! Under kriget trafikerades banan t.o.m av ett "pansartåg" beväpnat med kulsprutor!






                                                                                                              















                                                                                                              - Ω -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar