torsdag 13 april 2023

Papperslös svensk i Sverige idag - eller Moment 22

Detta är berättelsen om vad som väntar envar som, tex genom ett personrån, blir av med sina identitetshandlingar - i Sverige, idag, 2023.

Vår son Johan rånades i Stockholm sena kvällen/natten mellan tisdagen och onsdagen den 4/5 april 2023.

Rånarna var två negrer som missbrukade den Svenska Hjälpsamheten genom att droga sig med narkotika och leva som parasiter på det svenska samhället.

Johan lyckades fysiskt oskadad ta sig in på en 7/11-butik och tillkalla bilburen polis som tog upp en anmälan om övergreppet.

Rånarna hade tillskansat sig hans iPhone 12 i vars fodral förvarades körkort, SL-kort och 900 kr i kontanter. Plus ett och annat som brukar återfinnas i en gammaldags hederlig plånbok - fast detta var som sagts ett telefonfodral inte en plånbok...

Nu skulle man ju kunna tänka sig att "den snälla polisen" skulle kunna skjutsa en svensk skattebetalare, just rånad på allt inklusive SL-kortet, i ett Stockholm där Tunnelbanan nu slutat gå, skjuts till Centralstationen varifrån pendeltåg avgår norrut till hans bostad i Norrviken. Så icke. Den nyrånade fick bengå från Söder till sagda station där sista pendeltåget norrut just gått...

Utan pengar, utan SL-kort, utan telefon, utan ID-kort (Körkort) får han tillbringa de närmaste timmarna på en inomhusbänk avsedd för Arlandapendels resenärer - han slipper frysa men väktarna har upplyst honom om att om han somnar kastar de ut honom i nattkylan.

När norrgående morgonpendel kommer in till perrongen låter Spärrvakten den nyrånade passera och på egen risk (ev biljettkontrollanter) ta tåget norrut.

Ny gryr en ny dag och det gäller att spärra alla papper och förnya de värdebevis för svensk tillhörighet som rånarna nu satt sig i besittning av.

Genom Fars försorg får han en ny telefon (dvs Far får en ny iPhone 14 och sonen får fars gamla iPhone 13) och dessbättre går det att från säkerhetskopian på iCloud återställa alla telefonens data inklusive 700 konstnärligt tagna bilder.

Vad som inte går att återställa från iCloud är BankId - det gör man via sin bank. Men bankdosan från Swedbank ger ingen access till banken. Varför? Tack vara Fadern har Johan ju en ny telefon (utan den kan man lika gärna hoppa i Den Svenska Sjön) och kan ringa banken. Jodå: det finns ett fabrikationsfel på bankdosan och den måste bytas. En ny bankdosa kan dock endast erhållas på ett bankkontor MOT UPPVISANDE AV GILTIG LEGITIMATION! T ex det körkort som rånarna drog iväg med. Utan leg ingen dosa - utan dosa inget BankId. MOMENT 22!

Nå, idag har vi försökt åstadkomma ett nytt körkort. Far får vara med och, med hand på penna, försäkra att Johan är hans son och att de personuppgifter som skall ligga till grund för ersättningskörkortet är korrekta.

MEN, beakta att vi är svenskar i Sverige och som sådana måste behandlas med största försiktighet, DET NYA KÖRKORTET KOMMER SOM REKOMMENDERAT BREV OCH KAN BARA UTHÄMTAS AV MOTTAGAREN MOT UPPVISANDE AV GILTIG LEGITIMATION! Om det nu vore så enkelt som att man kunde öppna försändelsen och se på körkortsfotot att det är rätt mottagare så vore allt gott och väl - men nu är Johan ju en papperslös svensk och skall som sådan behandlas! ID-handlingen ligger i kuvertet med ID-handlingen, och detta kuvert kan endast öppnas om man företer giltig ID-handling.... (som ligger i kuvertet!) i sanning ett MOMENT 22, igen!

Så är vi på Apoteket för att få ut mycket viktig medicin till Johan. Naturligtvis frågar man efter id-handling men den for ju rånarna iväg med. "Har du polisanmälan på brottet?" "Ja, visst, men den kopian med diarienummer ligger i Kivra (eftersom polisen tog upp anmälan i bilen nattetid finns ingen papperskopia) och dit kommer man inte utan BankId". "Men du kan ge din Far fullmakt att ta ut medicin åt dig, det kan du göra på nätet.... fast då måste du ha BankId förstås"... Moment 22

Apotekschefen var dock mycket förstående och lämnade ut medicinerna med Fars körkort som säkerhet. En pragmatisk kvinna!

Nu återstår att lista ut hur man kan låta t ex Far lösa ut körkortet. Det lär finnas en väg som består i att man får en särskild medgivandeblankett per post från Transportstyrelsen, fyller i den och sedan återsänder den med post. Det krux som kan förutses är att denna process tar så lång tid i anspråk (vidimeras idag vi ansökan om nytt körkort) att det rekommenderade brevet med det nya körkortet hinner gå i retur till avsändaren... Då uppstår ett nytt Moment 22, eller ett Börja om från början, börja om på nytt...

Under tiden som detta byråkratiska kaos lever sitt eget liv samlas fakturor och viktiga meddelanden i Kivra och Klarna... förseningsavgifter tillkommer, hot om indrivning... Johan kan inget göra eftersom han inte har något ID - och för att få ett ID måste han ha ett ID... Moment 22...

Vad du nu än gör, käre läsare och läsarinna så skaffa dig omedelbart ett Nationellt ID-kort och förvara det väl skyddat. Det Nationella ID-kortet skall du aldrig, aldrig någonsin, bära med dig, det skall förvaras som ett stycke guld - ty guld är det värt om du förlorar ditt svenska körkort och ditt BankId.


- Ω -


Redaktionen tar gärna emot kommentarer till denna artikel! Tänk och skriv, kort eller långt! Ange ditt namn och e-postadress efter din kommentar - det kan vara av intresse för den händelse jag skulle vilja komplettera den aktuella artikeln med uppgifter som du lämnat! Givetvis kan du skriva direkt till mig om du finner det mer passande!

Om Du vill bli inskriven i Tidsspegelns aviseringslista för nya artiklar så skriv ett e-mejl till erland.renstrom@telia.com

I mailet skriver du "Önskar bli införd i Tidsspegelns aviseringslista" samt Din e-postadress












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar