torsdag 18 december 2014

Pionjärer och fantaster

Människans tekniska framsteg har alltid kantats av personliga offer. Ofta nog ställs man undrande inför att dessa skarpsynta människor var så absorberade av sin idé att de inte såg, eller för den delen negligerade, de faror som deras arbete medförde. Den här artikeln vill påminna om några av dem som gav sina liv för en idé.



Alexander Bogdanov 
1873-1928
Läkare, filosof och politiker i regeringsställning i Ryssland 1905-1909.
Bogdanov blev intresserad av den möjliga positiva inverkan på åldrandet som blodtransfusion kunde tänkas medföra. 1924 tog han sig an denna utmaning och bildade ett institut som så småningom kom att bära hans namn. Han genomförde 11 st blodtransfusionen på sig själv och det fanns de som ansåg att han "verkade 7-10 år yngre" efter dessa transfussioner. 1928 avled han emellertid efter att, vad man då trodde, ha smittats av blod från en givare som led av både malaria och tuberkulos. Det är fullt möjligt att Bogdanov i själva verket gav sig själv transfusion med blod av fel blodgrupp - om blodgrupper visste man nämligen mycket lite på denna tid. 

Så sent som i maj 2014 upptäcktes att blodproteinet GDF11 skulle kunna bota såväl Alzheimers som vissa hjärtsjukdomar! Kanske var inte Bodanov så fel ute....





Otto Lilienthal
1848-1896
Flygpionjär och den förste som flög enligt principen "tyngre än luft". Lilienthal konstruerade och byggde segelflygplan och gjorde mer än 2000 flygningar innan han den 9 augusti 1896 störtade från 15 meters höjd och skadades så svårt att han avled. Bröderna Wright, som gjorde den första motorflygningen 1904, ansåg att Otto Lilienthal var deras främste föregångare.








Aurel Vlaicu
1882-1913
Rumänsk ingenjör som tidigt blev nyfiken på flygteknik. Han konstruerade och bygge flera testflygplan vilka han själv flög. Det var vid en provflygning i de Karpatiska bergen 1913 som maskinen, "Vlaicu II", drabbades av mekaniskt haveri och Vlaicu själv omkom vid störtningen. Vem skulle idag våga satsa sitt liv för att ta upp denna maskin i luften?


Franz Reichelt
1879-1912
Österrikisk skräddare, född i Wien 1879, som flyttade till Paris 1898.
Kanske Franz Reichelt utgör den ultimata fantasten helt hängiven sina idéer! Han konstruerade en fallskärm för flygare, en fallskärm som obetydligt skulle inverka på flygarens rörlighet och komfort. Enkelt beskrivet motsvarade den dagens "fladdermusdräkt" använd av friflygande entusiaster, men vilka har en ordinarie fallskärm för landning! Efter 3 år av utveckling var Reichelt färdig att demonstrerade sin uppfinning med ett hopp från första terrassen på Eifeltornet den 4 februari 1912. Fallskärmen utvecklades aldrig och Reichelt föll handlöst de 60 meterna inför en chockad publik.

Det tragiska experimentet dokumenterades av Pathe Film och du kan se de dramatiska bilderna i den 102 år gamla filmen - där Reichelt faktiskt tycks tveka något innan han hoppar, genom att klicka här.


Nästa besök i förgången tid får en välbehövligt mer humoristisk ton än Reichelts Eifeltornshopp. Tyvärr har vi inga namn inte heller något årtal för denna händelse men någon gång runt 1925-1930 är en kvalificerad gissning. Testpiloten (den klart tyngste i teamet!) har en "vingkoppling" (syns inte på bilden) till flygarhjälmen som gör att han genom att nicka kraftfullt kan få vingarna att flaxa. Att det inte slutar framgångsrikt (lika med "takeoff") förstår ni utan vidare - och liksom jag finner ni säkert det skedda som bäst! Linorna mellan vingarna och nacken binder emellertid testpiloten vid den havererade uppfinningen vilket medför att han team måste fram med vattenhinken för att testpiloten inte längre skall ha "eld i röven"! Klicka här för att ta del av detta stycke fantasternas flyghistoria!


                                                                                - Ω -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar