torsdag 3 april 2025

Generalen från Terjärv - en finsk framgångssaga. Del I

 

Generalen från den lilla bondbyn Terjärv, Finland.

Del I




Generalmajor Uno Fagernäs 1942

 

Det fanns inte många tecken som tydde på att en blivande general hade sett dagens ljus, då Frans Uno Fagernäs föddes den 1 mars 1894 på Fagernäs hemman i Terjärv [fi: Teerjärvi]. Fadern var född 1857 och i hans andra gifte föddes Frans Uno som en av en tolvhövdad syskonskara. 


Terjärv vid den blå droppen, drygt

100 km NNO om Vasa i Finland.
Tips: Upplösningen i kartbilden ovan är usel.
Gå till "Kartplatsen - Lantmäteriverket". Klicka på
förstoringsglaset i listen till vänster och skriv in "Terjärv"
Länk till Kartplatsen här!




Terjärv kyrka, 20-talet.
Bilden berättar: En kyrkväg mitt i byn skapad av hästhovar
[mittensträngen] och kärrhjul. Stenig mark lämnar stenblocken
vid vägkanten. Gärdesgården vittnar om att korna går fritt
men inte skall äta av besådda ytor med korn, havre, vete eller råg.
Telefon finns naturligtvis inte men väl elektricitet











Det finns inte många vittnesmål om Frans Unos uppväxtår - ingenting om varför han sattes i skola. Synbarligen var han den av syskonskaran som var mest begåvad och helt enkelt därför sattes i skola. 

Äldsta brodern Teodor fick utbilda sig till kantor och var förmodligen den som ansågs bära de bästa förutsättningarna för detta arbetsfält. En yngre broder Matts Fridolf (eller Fride) genomgick senare en predikantkurs och blev känd för sitt enastående minne och förmåga att kunna tränga in i djupa teologiska resonemang. I våra dagar skulle han säkert, med dessa förutsättningar, ha blivit teologie doktor och professor vid något universitet.

En viss bild av Unos uppväxtår får vi genom att citera den skildring av sina uppväxtår som han skrev i tidskriften Kuriren förmodligen någon gång på 1960-talet. Vi låter honom själv beskriva det på hans oefterhärmliga sätt:

”Jag fick min fosterländska fostran som skolpilt i min beundrade hembygd. Där plockade jag blåklint i skyhöga rågåkrar och hjortron på milsvida mossor. Jag åt blodröda åkerbär på blommande dikeskanter och ljusröda smultron på svindlande backsluttningar. Jag drack sockermättat och skummande spisöl ur skopa på många tredagarsbröllop…

Vår lärare, ”Professorn”, berättade ofta om Runeberg och Topelius i olika sammanhang. Vi fick den uppfattningen att de var halvgudar som väckt Finlands folk till nationellt självmedvetande och lärt det att älska sitt fosterland. ”Professorn”  berättade också om det ryska förtrycket - ett förtryck som kraftigt upprörde de äldre. Vi hade endast en dunkel aning därom. Men nu fick vi höra hårresande skildringar av en välinformerad man som visste allt om detta...."

... Jag [Uno Fagernäs] hade tidigare läst Fänrik Ståhls sägner, men mer eller mindre mekaniskt - utan att begripa innehållet. Men när "Professorn" deklamerade "Sveaborg" färgade ställföreträdande skam mina kinder. Han deklamerade "Döbeln vid Jutas" så sensibelt att solen åter lyste över ett fritt Finland. När han långsamt läste den sista sublima strofen med stark accent såg vi tårar i hans ögon.” 

[Ur Runebergs Döbeln vid Jutas, slutet:

Förborgat är, om lyckan eller nöden
En gång skall röjas i din framtids drag;
Men hur du jublar då, men hur du klagar,
Skall ständigt dock bland dina skönsta dagar
Du minnas denna, minnas Döbelns dag.]

Av Fagernäs målande skildring framgår också att han var mycket musikaliskt begåvad. Synbarligen visste också hans underordnade under krigsåren om hans enorma intresse för musik för när han fyllde 50 år fick han ett piano i gåva, ett piano som hans mannar hade samlat ihop pengarna till!

Artur Hedlund
Men vem var den märklige mannen som Uno Fagernäs beskriver som "Professorn" och som kom att ha en så pass stor inverkan på hans personlighetsutveckling? Allt tyder på att det var folkskolläraren Artur Hedlund [född 1875] som avar Unos stora idol och förebild. Hedlunds gård var vid den tiden ett litet "slott" – mätt med Terjärvförhållanden. Hedlund spelade piano och verkade som körledare och samlade ungdomarna runt omkring sig. Han var bosatt i Helsingfors, men kom varje sommar till hembygden och var då aktiv bland ungdomarna. Uppenbarligen är det han som för Uno var trollkarlen vilken så eftertryckligt kom att påverka hans karaktärsutveckling under ungdomsåren.

 

SKOLGÅNG I JAKOBSTAD

Uno sattes i skola i Jakobstad. Det var få ungdomar som på den tiden fick en sådan förmån. Han beskriver själv ombytet på följande sätt:

”Jag måste övergiva min kära hembygd för att kunna fortsätta min skolgång i Jakobstads realläroverk. Där blev mina lärare förvånade över mina litterära kunskaper och även mina insikter i flora och fauna. Då berättade jag med tindrande ögon om ”trollkarlen i Terjärv” [Professorn].

Jakobstads gymnasium [f.d. Realläroverket]
byggt 1904
På läroanstalten måste jag brottas med nya läroämnen. Med finska och franska, med tyska, engelska, och ryska, med logaritmer och rotutdragning - dock inte ur min rara skolflammas mun! Som lärare i ryska hade jag en stilig gardeskapten som vunnit sina sporrar i ett ryskt elitförband. Han lärde mig så mycket av Bobrikovs [f.d. hatad Rysk generalguvernör över Finland] modersmål att jag kunde förbanna dennes minne med ryska ord! Han var också min lärare i värjfäktning. Jag blev ingen mästare på värja. Men när jag blev student var jag dock så skicklig fäktare att jag lätt kunde ha mejat ned tsarens alla hatade hejdukar! Jag kunde inte då ana att jag tre år senare skulle döda tsarens soldater på tyska östfronten, inte med värja, men med ryskt gevär på rysk mark. Jag kunde inte heller ana att jag skulle möta min överlägsne motståndare i värjfäktning på samma plats och vid samma tidpunkt.

När första världskriget bröt ut gick gardeskaptenen frivilligt i rysk tjänst för att bli befordrad. Han avancerade också i snabb takt. Men jag mötte honom inte som revoltör mot ryskt förtryck utan som kollaborator och kombattant på fel sida. Ödets ironi och komik hade reglerat våra relationer så lustigt att han låg i Jakobstadt i Lettland som överste och intendent för en rysk armékår medan jag var simpel Gruppenführer i tyskt tjänst i Kurland och vadade i Aa-flodens förpestade vatten för att få nödig frontutbildning.”

Så långt Unos berättelse från skoltiden och om hans senare sammanträffande med gardeskaptenen. Fagernäs kom att träffa honom ännu en gång - långt senare. Gardeskaptenen hade då avancerat till generalmajor i finska armén och Uno själv hade avancerat till kommendör för en gardestrupp i samma armé. De möttes på en lyxrestaurang i Helsingfors. Ödet hade åter länkat ihop de frejdiga värjfäktarna från Fagernäs skoltid.

 

STUDENT

Våren 1914 hade Frans Uno Fagernäs nått sitt första ungdomsmål, han examinerades som student vid Jakobstads Realläroverk. Några uppgifter om hans studentbetyg föreligger inte, men man torde inte göra någon större felbedömning om man antar att det samlade intrycket var gott!

I augusti 1914 utbröt första världskriget. Föga anade den unge studenten att det närmaste året skulle innebära radikala omställningar för honom… Han inskrevs i Helsingfors Universitet på hösten 1914 och han uppgav, enligt sitt militära stamkort, att han var medicine studerande. Men ett annat intresse fanns också i hans sinne, nämligen musikens. Utsikterna att slå sig på den banan var emellertid något mycket, mycket verklighetsbortvänt.

I fortsättningen skulle det emellertid inte bli vare sig läkar- eller musikstudier för under vintern 1915 hände märkliga saker...


JÄGARE

Frans Uno skulle inte hinna med mera än knappt en termins studier innan hans fosterländska intresse förde honom i kontakt med Jägarrörelsen. Vem som förde honom till dessa kontakter, eller värvade honom som medlem, är inte bekant. Kanhända var det via studentkåren eller via studiekamrater vid universitetet. Kanhända var det via kontakter med den ovan skildrade "Professorn"!  Alltnog den 25 februari 1915 inträdde han i Pfadfinderkursens 1. kompani beläget i Lockstädter Lager i Nordtyskland. Han gjorde det tillsammans med ett par hundra andra unga män, som på illegala vägar via Sverige, sökt sig till Tyskland för att få militärutbildning. 

Baktanken med denna utbildning var hos dem alla ett hopp om att en dag kunna medverka till att göra Finland till en självständig stat. Från Terjärv hade Frans Uno sällskap med åtminstone en kamrat: Ivar Bergström. I slutet av året anslöt sig två andra Terjärvbor till sällskapet: Gåsjärv-Sigfrid, och Ivar Bergströms broder Tyko.

Från tiden i Tyskland finns flera allmänna skildringar - men få som skulle belysa enskilda Jägares öden. Några snabba avancemang gjorde inte Uno Fagernäs - inte heller väckte han någon speciell uppmärksamhet.

Uno Fagernäs blev Hilfsgruppenführer i Jägarbataljonens första kompani tillika med Olof Lagus och Aarne Sihvo. Gruppenführer blev han i början av 1916. Bataljonen kommenderas ut till östfronten för att få stridserfarenhet. Där kom Fagernäs att delta i striderna bl.a. vid Misse, Rigaviken och Aa-floden. Ett tyskt järnkors av II klass talar om tapperhet i fält från den tiden. År 1917 deltog han också i den tyska krigsskolans A-kurs i Libau vilket tyder på att hågen till det militära hade fått näring under Jägartiden.

 

General Aarne Sihvo


DELTAGANDE I FINLANDS FRIHETSKRIG 1918

Då det självständiga Finlands regering i januari 1918 tvingats att flytta till Vasa ställdes den inför många problem. Den i all hast av skyddskårer och under general Mannerheims ledning hoprafsade Vita armén började sitt arbete i slutet av januari. Ganska snart blev det klart att man mer än väl behövde de unga män som i Tyskland, i Jägarbataljon 27, erhållit sin militära utbildning. Jägarna kallades därför skyndsamt hem till Finland. 

Redan den 11 februari 1918, medan de ännu befann sig på tysk mark, befordrades en del av dem till officerare i det självständiga Finlands armé. De som hade klarat sig bäst blev majorer. Uno Fagernäs hörde till den grupp som befordrades till kaptener. Det var ett raskt steg även om det inte, i sig, visade på att han var en blivande general.

Den 25 februari 1918 landsteg Jägarna i Vasa och gav det unga självständiga landet en strimma av hopp. Men det skulle dröja ytterligare nästan en månad innan Jägarnas roll i den finska armén var klar eftersom det inte utan svårigheter gick att inordna en aktiv Jägarskara i en armé som leddes av officerare vilka tidigare tjänat i den kejserliga ryska armén. Fagernäs blev i början kompanichef i 1. Jägarregementets andra bataljon, senare bataljonens kommendör [Red anm: Med kommendör avses chef för större militär avdelning, som i strid opererar som en taktisk enhet t. ex en bataljon]. Den första större drabbning han medverkade i var striderna i Lempäälä söder om Tammerfors.

Under krig kan personalbrist genom att någon i befälskedjan stupar, eller på annat sätt faller ifrån, medföra plötsliga befordringar - så blev fallet för Uno Fagernäs inför stormningen av staden Viborg på Karelska näset.

Vi har tidigare lärt att en av Fagernäs kamrater, Olof Lagus, redan medan han befann sig i Tyskland befordrats till major och kommendör för 2. bataljonen i 1. Jägarregementet. Fagernäs hade rollen som en av kompanicheferna i samma bataljon. Nu händer följande:

Olof Lagus. Död under
oklara omständigheter
den 20 april 1918
I april 1918 följde sjuksköterskan Harriet Thesleff med Jägarkapten Olof Lagus' bataljon till Heinjoki på Karelska näset. Bataljonen skulle delta i stormningen av det av De Röda ockuperade Viborg. Harriet och Olof hade något som påminde om ett förhållande. Den 20 april begav sig Harriet, Lagus och Jägarmajor Nils Gadolin, troligen något berusade, ut på en utflykt från Ristseppälä gård. Harriet och Olof satt i en hästanspänd kärra, Gadolin red. En timme efter avfärd kom häst och kärra tillbaka med en främmande kusk och den döde Lagus. Några timmar senare kom Harriet och Nils tillbaka till Ristseppälä. Lagus hade dött av ett skott i huvudet. Vad som hade hänt - vådaskott, självmord eller mord utreddes aldrig.

Angående de fortsatta strider, i vilka Uno Fagernäs deltog, finns i boken Finlands Frihetskrig del VIII, bl.a. följande skildring: 2. Jägarbataljonen [Fagernäs] inträffade den 23 april klockan 20 framför Kämärä station och gick omedelbart till anfall. Den nattliga striden varade till klockan 5 på morgonen, men fiendens motstånd kunde icke brytas, utan de röda gick till motanfall och förstärktes med ett från Säiniö-hållet kommande pansartåg. Bataljonen drabbades under striden av svåra förluster - 20 procent i döda och sårade. Först vid middagstiden den 24 april kunde stationen efter artilleribeskjutning erövrats. Redan samma kväll marscherade bataljonen 15 km till Säiniö dit den anlände vid midnatt. Efter endast några timmars vila skedde uppbrott och framryckning till Liimatta [5 km] samt gruppering för anfall mot Viborg. Följande tre nätter, den 25-26 [april] samt nätterna 27-28 och 28-29 var bataljonen insatt i främre linjen vid stormningen av Viborg. Befälets energi och framåtanda samt manskapets tapperhet och uthållighet möjliggjorde dessa prestationer.


TIDEN EFTER FRIHETSKRIGET

När Frihetskriget var till ända ställdes speciellt Jägarna inför ett val: antingen att ta stamanställning i det unga Finlands armé eller att återuppta de avbrutna studierna. Studietiden och studiemålen syntes emellertid långt borta i fjärran och de flesta Jägarna fann alternativet att ta tjänst som aktiva officerare mest lockande -  så också Uno Fagernäs. 

Jägarna skulle småningom komma att bli den ledande grupperingen inom armén. En kamp försiggick emellertid mellan Jägarna och de officerare som hade erhållit sin utbildning i Ryssland under kejsartiden. Efter hand kom det att bli Jägarna som innehade de högsta posterna, men även sinsemellan dem förekom det kamp med "armbågarna". Förmodligen var det också svårt att få platserna att räcka till. Detta senare var sannolikt orsaken till att Fagernäs först blev förordnad till en tjänst som kompanichef i den enhet som bildade Jägarbataljon 18.

En annan omständighet som tog sig uttryck i "armbågande" var språkpolitiken. Denna var påtaglig under tjugotalet och trettiotalets första hälft. För att göra karriär i armén borde man då ha ett finskspråkigt namn. Av denna anledning fanns det de som förfinskade sina namn. Ett exempel härpå är Hjalmar Strömberg som bytte efternamn till Hjalmar Siilasvuo och under detta namn skördade sina lagrar. För Uno Fagernäs var det otänkbart att överge sin identitet. Även om han i Tyskland, av praktiska skäl, hade använt sig av ett främmande släktnamn skulle det aldrig ha kommit för honom att han på grund av karriärsjuka skulle ha förfinskat sitt efternamn!  

I slutet av år 1918 flyttades Fagernäs till 1. divisionen. Där blev han kommendör för Björneborgs regementes andra bataljon. Följande år befordrades han till major och blev småningom regementets underhålls och ekonomichef. Denna vakans skötte han fram till 1921 då han åter blev kommendör för regementets 2. bataljon.

 

MILITÄRA STUDIER

Generalen av artilleriet
Vilho Nenonen
Att Uno Fagernäs var en begåvning är mångomvittnat. För att kunna avancera inom den militära hierarkin var det nödvändigt att, utöver den utbildning Jägartiden redan gett, skaffa sig vidareutbildning. En del av Jägarna skaffade sig den högre militära utbildningen utomlands. När en Krigshögskola startats i Finland blev det enklare eftersom man kunde skaffa sig nödvändiga extrakunskaper på hemmaplan. Uno Fagernäs inskrevs i Krigshögskolan år 1925. Därförinnan hade han, 1923 och 1925, genomgått två artillerikurser för general Nenonen. 1925 till 1926 var han därtill 1. divisionens stabchef och befordrades 1926 till överstelöjtnant.

Anm: General Nenonen utvecklade under Vinterkriget ett eldledningskort som märkbart kom att underlätta eldledarens arbete. Under Fortsättningskriget utvecklade han en korrigeringstabell som gjorde att man kunde avfyra hundratals, i djupled grupperade, artilleripjäser i sekvens så att alla granater slog ner i målet [i stort sett] samtidigt. Detta skulle komma att delvis möjliggöra undret vid Ihantala där sovjettrupperna, till följd av artilleribeskjutning, stupade i sådan omfattning att deras anfall måste avslutas permanent! 

1926 utnämndes Fagernäs också till kommendör [chef]  för 2. Cykelbataljonen [PPP 2]. Krigshögskolans slutbetyg erhöll han 1927 och var nu mogen att ta hand om högre befälsuppdrag. Utnämningen till generalstabsofficer kom först 1936 - men därförinnan skulle mycket hända...


Källor till Tidsspegelns serie Generalen från Terjärv:  Uppsats av Helge Smedjebacka 2007. Internet. Research, komplettering och redigering av det samlade materialet utfört av Tidsspegelns Redaktör.


                                                                                                - Ω -




Redaktionen tar gärna emot kommentarer till artikelserien! Tänk och skriv, kort eller långt! Ange ditt namn och e-postadress efter din kommentar - det kan vara av intresse för den händelse jag skulle vilja komplettera den aktuella artikeln med uppgifter som du lämnat! Givetvis kan du skriva direkt till mig om du finner det mer passande!

Om Du vill bli inskriven i Tidsspegelns aviseringslista för nya artiklar så skriv ett e-mejl till erland.renstrom@telia.com I mailet skriver du "Önskar bli införd i Tidsspegelns aviseringslista" samt Din e-postadress!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar