fredag 15 december 2023

Katastrofen i Vikbo del 2 - Att försöka förstå det obegripliga...



Flygplan 32 Lansen, notera extratanken
under buken. 3:an på bakkroppen
anger att flygplanet tillhör
Östgöta flygflottilj, Malmslätt
Den 26 oktober 1960 startar en A32 Lansen från Karlsborg. Avsikten med flygningen är en väderobservation. Rutten är lagd till Karlsborg (F6) - Arvika - Kopparberg - Köping - Askersund - F6. Flyghöjden är bestämd till 500 meter eller till strax under molnbasen. 
I trakterna norr om Köping stannar flygplanets motor till följd av bränslebrist. Det handlar dock om en fiktiv bränslebrist, bränsle finns - men ett tekniskt fel gör att bränslet från flygplanets välfyllda tankar inte når motorn.

Flygföraren, den rutinerade fältflygaren Uno Magnusson, gör den korrekta bedömningen att det inte är möjligt att glidflyga till närmaste fält, Västerås, utan drar spaken till sig och med hjälp av flygplanets överskottsenergi stiger han från 500 meter till 2000 meter. På denna höjd skjuter han ut sig med katapultstolen.


Av Vikbo gård, 1½-plan, finns inget annat än
plankstumpar kvar efter att flygplanet
kraschat in i byggnaden. I bakgrunden brinner
Lillstugan.
Det nu herrelösa flygplanet stabiliserar i glidflykt rakt söderut och kommer inom några minuter att krascha - och fullständigt förinta - ett boningshus där sju personer just dricker förmiddagskaffe i husets kök.

Döden är ögonblicklig för de sju...

Hur kunde detta ske? Kan vi förstå det obegripliga?

Inför fortsättningen på denna artikel är det önskvärt att läsaren tar del av två tidigare artiklar. Grunderna till katastrofen finns i artiklarna Katastrofen i Vikbo och i Sveriges Flygvapen - en alltmer ihopsjunken och kraftlös jätte

Vikbo. Till vänster resterna av boningshuset.
Till höger ladugården
I Vikbo dödas alltså sex vuxna och ett barn en förmiddag den 26 oktober av ett lamslaget militärt flygplan utan pilot. Dödas när de tar en välbehövlig paus i tröskningsarbetet på en bondgård i Mellansverige. Vilken är den grundläggande orsaken till olyckan - och vilket ansvar tar Flygvapnet för det inträffade?

Det sorgliga svaret är att Flygvapnet inte tar något ansvar alls. Det dröjer 50 år innan man bryter de stelnade bojorna och tillerkänner de döda och deras efterlevande en hedersbetygelse - och en ursäkt för gångna försummelser genom dåvarande Flygvapeninspektören generallöjtnant Anders Silwer.




Generallöjtnant Anders Silwer

Generallöjtnat Silwer skriver i sitt minnestal:  

Den 26 oktober 1960 fick en A 32 Lansen motorstopp norr om Köping. Föraren lämnade flygplanet med katapultstolen och landade oskadd. Flygplanet glidflög därefter cirka 15 kilometer och slog ner i Vikbo gård. På gården fanns ett trösklag som drack förmiddagskaffe. Flygplanet slog sönder stallbyggnaden och fortsatte sedan genom boningshuset varvid sju personer omkom. En tragedi för familjerna och bygden som funnits kvar i mångas minne sedan dess. Nu kommer flygvapnet att hedra de omkomna genom en kransnedläggning vid gravarna på 50-årsdagen.
Självklart är det viktigt att minnas händelsen med den största empati för alla drabbade. Vi som organisation går alltid vidare efter svåra händelser. För de enskilda personerna som drabbas är det svårare att gå vidare. De drabbade är ju kvar i samma situation; förlusten av de älskade.

Jag har satt mig in i händelsen för 50 år sedan. I haverirapporten framgår att orsaken till haveriet var motorstopp som en följd av att inte bränsle kom fram till motorn. Orsaken var en kombination av för få luftledningar till kroppstankarna, övertankning, monterad fälltank och tryckförhållandena runt kroppstanken vid flygning på låg höjd. Felet var känt från ett haveri året innan med en J 32B men hade inte uppträtt på samma sätt på A 32 A tidigare, trots flera års flygningar. Efter det första, med J 32B, var en åtgärdsplan framtagen. Åtgärderna bestod av en modifiering i alla flygplan 32 Lansens bränslesystem samt en instruktion till föraren att vara extra observant på bränsleförbrukningen efter start på flygplan som inte modifierats. Det förolyckade flygplanet var inte modifierat. Genom åtgärdsplanen ansåg dåtidens chefer att situationen var omhändertagen. Det finns anledning att göra några reflektioner över händelsen.

Den första reflektionen är att de metoder vi har idag för att hantera liknande problem är väsentligt utvecklade. En andra reflektion är att vi idag hade fattat ett annat beslut avseende fortsatta flygoperationer efter att ett liknande fel hade uppdagats. Restriktionen avseende flygoperationer med flygplanet hade varit mycket stramare, möjligheterna till att få fram fakta mycket större och säkerställandet av de kompletterande åtgärderna för att fortsätta operationerna hade vi ställt högre krav på.

Jag har den allra största respekt för att det var en tragedi som inträffade den där oktoberdagen 1960 på Vikbo gård utanför Köping. Sju personer miste sina liv i en verksamhet som de inte var en del av. 

1960-talet var dock en annan tid. De beslut som dåtidens chefer fattade avseende balansen mellan risken för ett haveri och operativ avväganden hade en annan fond än de beslut vi fattar idag. De överväganden som gjordes av dåtidens chefer var mellan att fortsätta flyga, med iakttagande av uppmärksamhet på bränslesystemet, eller att avbryta flygningarna med hela flottan av 32 Lansen. 

Det operativa övervägandet kan beskrivas som att det dåvarande attackflyget skulle få väsentligt sänkt operativ förmåga under cirka ett års tid. Under kalla kriget var detta ett beslut som inte fattades. Ett fungerande attackflyg sågs som en av garanterna mot en kustinvasion. När beslutet om handlingsväg efter det första haveriet togs såg sannolikt inte dåtidens chefer framför sig ett ytterligare haveri med den vidd som haveriet i Vikbo hade.

Genom åren har vi inom flygvapnet mist alldeles för många av våra kamrater. Vi har tidvis varit mentalt förberedda på dessa förluster. När personer som inte själv är en av verksamheten mister sina liv är det en ytterligare dimension. Jag vill uttrycka mitt och flygvapnets innerliga respekt för att den verksamhet som vi inom flygvapnet genomförde en oktoberdag 1960 genom ett antal olyckliga omständigheter ledde till att sju personer miste sina liv.

Vad var det då som i 50 år hindrade Flygvapnet från att komma fram till detta självklara ställningstagande?

Först skall vi närmare studera vad som ledde fram till flygplanshaveriet och dess förödande konsekvenser den 26 oktober 1960.


SAAB Prototyp 32-1, Lansen. Ettan står för
den första prototypen vilken premiärflög
3 november 1952 med provflygare
Bengt Olow vid spaken!
Flygplan 32 Lansen flög första gången 3 november 1952. Konstruktionsarbetet påbörjades 1948. Flygplanet fanns i tre grundutföranden: attack (A32), jakt (J32) och spaning (S32). Under produktionstiden genomgick flygplanet ett antal förändringar. Flygplan 32 Lansen har av denna anledning versionsbokstäverna A, B och C efter siffran 32. Flygplanet tillverkades i sammanlagt 450 exemplar under åren 1955-1960. 447 av dessa exemplar levererades till Svenska Flygvapnet, de resterande tre var provflygplan som användes av SAAB.

Flygplan 32 Lansens haveristatistik var hög och leder till eftertanke. Låg orsaken till de många haverierna hos maskinen eller hos människan?

Under den tidsepok som Lansen var i tjänst blev Kalla Kriget en påfrestande verklighet. Av denna anledning fanns politisk vilja att skapa ett flygburet skydd för Sverige vilket medförde att det svenska Flygvapnet expanderade till det 4:e största i världen. 1960 disponerade chefen Flygvapnet omkring 1000 flygplan.

Flygplanen flögs av unga, ofta 20-åriga, män med ambitionen att vara världsbäst. Flygförarutbildningen, fortsättningskursen efter grundutbildning och examen på Ljungbyhed, syftade till att förarna skulle bli, och förbli, världsbäst. Av denna anledning flög man långt mycket mer än idag. Måndag till fredag flög man ett par pass på förmiddagen och lika många på eftermiddagen. Enligt svensk militär utbildningstradition hade armén kvällstjänst på torsdagar för de värnpliktiga på utbildningsregementena - samma gällde för Flygvapnet piloter. 

Antalet flygplan 32 Lansen som flög på förband var 447 stycken. Under 42 års tjänst i Flygvapnet totalhavererade 134 flygplan varvid 55 förare och 40 navigatörer/meteorologen/passagerare miste livet. Under de första 10 årens tjänst totalhavererade hela 98 flygplan.

Människa eller maskin? Vad var det som ledde fram till dessa uppseendeväckande många haverier? Frågeställningen låter sig inte helt enkelt besvaras. Tekniskt var flygplan 32 Lansen naturligtvis konstruerat och noga utprovat vid omfattande testflygningar redan innan det gick ut på förband. Likafullt gick det inte att i dessa testflygningar upptäcka och identifiera inbyggda konstruktionsfel - eller fel som i en viss verklig situation skulle leda till ett dödligt haveri.

Ett enda, vid tillverkning och kvalitetskontroll oupptäckt materialfel, kan efter 100-tals drifttimmar plötsliga avslöja sig som utmattningsfel i metallen. 


Till vänster en funktionsblid av en jetmotor. Luft tas in i motorns främre del (blå) och komprimeras av en serie roterande fläktblad i kompressordelen. Den komprimerade luften leds in i motorns brännkamrar. I dessa sprutas in, och antänds, flygfotogen. Denna vätskebrand expanderar den luftvolym som vi nu definierar som avgaser och avgaserna strömmar ut från brännkamrarna via turbinen (röd del). Turbinen driver via en central, genom motorn gående, axel kompressorn i motorns främre del. Jetmotorn i stridsflygplan har dessutom en efterbrännkammare monterad direkt efter själva motorn. I efterbrännkammaren, som egentligen "bara" är ett rör, sprutas flygbränsle in och de heta avgaserna från brännkamrarna expanderar ytterligare vilket ger ett betydande tillskott av drivkraft. Efterbrännkammaren slukar emellertid stora mängder flygbränsle, 300-400 liter per minut, och används endast kort tid vid start och t. ex. vid luftstrid.


5 sekunder innan mötet med Döden...











Ovan en ödesmättad bild av materialutmattningens konsekvens. En S32 Lansen ur C-serien från F11 i Skavsta drabbas den 25 april 1967 av turbinsprängning i det ögonblick då flygplanet just har lättat från startbanan. (Notera det, trots den låga flyghöjden, indragna landningsstället!) Losslitna turbindelar skär sönder flygplanskroppen (jfr det stora hålet i skrovet strax bakom styrbordsvingen) och kapar på sin väg ut de wirar som manövrerar höjd- och sidrodren i stjärtpartiet. En flygkadett vid F11 tar bilden. 5 sekunder efter att fotot tagits slår flygplanet i marken och totalhavererar. De båda ombordvarande, flygförare Erixon och navigatör Bergwall omkommer omedelbart.

I texten ovan pekas på det tidigt indragna landstället. Landstället har inget med ovanstående olycka att göra, men orsakade ett antal haverier under 60- och början av 70-talet. Skälet var helt enkelt att flygförarna fann det "coolt" att initiera indragning av landstället direkt som de uppfattade att de lämnat moder jord.

Under 50- och 60-talet rådde, inte bara ett kallt krig, utan närmast en istid mellan öst och väst. Sveriges attityd var neutralitet - men en neutralitet grundad på förmågan att kunna överleva ett anfall från Sovjetunionen - och i bästa fall invänta militärt stöd från USA. Flygvapnet, det fjärde största i världen, kunde förutses vara det vapenslag som först stötte samman med fienden. Ett flygplan är i vissa situationer ett mycket sårbart föremål - det gällde därmed att så långt möjligt skydda detta flygplan från fiendens eldgivning.

Flygförarträningen efter grundutbildning på Ljungbyhed blev därmed mycket krävande - för att inte säga hård. Flygförare, och i tillämpliga fall navigatörer, hade 4 till 6 flygpass per dag, samt som regel mörkerflygning varje torsdag.

Vid dessa övningar flög attackflygare och spanare mot det angivna målet på absolut lägsta flyghöjd, vilket bokstavligen innebar trädtoppshöjd och krävde förmåga att i mycket hög fart följa terrängens variationer. Strax före målet steg flygföraren till attackhöjd och avfyrade sina vapen (kanoner, bomber, robotar, raketer). Direkt efter fullgjort företag gällde åter trädtoppshöjd - allt för att undgå fiendens radar! Till detta kom flygning över vattenytor - såväl dag som natt. Denna typ av flygning är mycket svår ur flyghöjdsbestämning och har följaktligen skördat många liv...

Haveristatistiken från 1960 säger att var fjärde nyexaminerad pilot skulle omkomma inom 7 år. En förfärande siffra - men den som är 20 år och nyexaminerad i ett högstatusyrke har inga tvivel om sin egen förmåga att kunna flyga - flyga så hårt som världsläget krävde av en nation som var beredd att med sina söners liv försvara sin frihet!

Att flyga mycket hårt, och därmed nära gränsen för det möjliga, var vardag för svenska flygförare - "några få klarar det inte, men JAG är oövervinnerlig! JAG gör inga sådana fel som han gjorde!

Ovanstående attityd var den förhärskande. "Synd, han var en bra kompis men tydligen inte tillräckligt bra pilot. Nu går vi vidare - att flyga med varje nerv gör livet värt att leva! Farligt? Inte för mig, jag kan det här."

Haverirapporter anger att 70% av dåtidens haverierna berodde på förarfel och att 30% således var material- eller konstruktionsfel. Det senare var fallet vid Vikbo-katastrofen.

17 månader före Vikbo inträffade ett haveri som berodde på ett konstruktionsfel i 32 Lansens bränslesystem. Den tänkta funktionen var: kroppstanken om 1800 liter, och som hela tiden försörjde motorn med bränsle, skulle kontinuerligt fyllas på från vingtankarna och från en eventuell extratank under buken. Under vissa omständigheter kunde det emellertid inträffa att en s.k. överfyllning av tankarna skapade "bränsleproppar" i de luftledningar som hade som uppgift att, via sensorer, fördela bränslet till huvudtanken inne i flygkroppen. Resultatet blev att kroppstanken, en gummiballong upphängd inne i flygkroppen, aldrig påfylldes från ving- och extratank utan undan för undan kramades samman vilket fick tankmätarens flottör att flyta ovanpå bränslet i den alltmer sammankramade tanken och låta föraren tro att han hade full huvudtank - när den var nästan tom! Resultatet blev till sist motorbortfall och haveri.

Efter det aktuella haveriet sändes kompletterande materiel ut till flottiljerna för montering i respektive flottiljs Lansen-flotta. Därmed skulle konstruktionsmissen vara åtgärdad - men felet ansågs samtidigt så sällsynt att åtgärdandetiden var satt till max 6 månader... Det kunde under tiden räcka med ett meddelande om skärpt vaksamhet vid överfyllning... till markpersonalen och till flygförarna.

På F6, Karlsborg, vilade kompletteringssatserna i sina lådor i avvaktan på färdigställande av en ny hangar...

Denna bakgrundsteckning förklarar emellertid inte Flygvapnets och Statens oförmåga att ta sitt fulla ansvar när en olycka inträffade. Efter 50 år erkänner man sitt ansvar och lägger ner några kransar... Men hur gick det till efter katastrofen i Vikbo? Tog Flygvapnet något ansvar då eller sökte man "slinka under radarn" på samma sätt som flygförarna tränades att undvika sovjetisk radar? 

Svaret är tyvärr: Ja, man gjorde vad man kunde för att undandra sig själva skuldbördan!


I detta handskrivna datablad avslöjas Flygvapnets attityd: den 26 oktober sker ett lyckat fallskärmshopp och som en asterisk till höger om stapeln hänvisas till den upptill belägna marginalanteckningen: *7 civila omkomna vid planets nedslag...

Flygvapnets största olycka med civila offer förvandlad till en asterisk...

Krigsrådet i försvarets civilförvaltning erkände att staten hade det fulla ansvaret för olyckan och dess konsekvenser - vilket innebar att man skulle ersätta alla skador som uppkommit till följd av haveriet. En afton kommer förste byråsekreterare John Kjellberg från försvarets civilförvaltning hem till den efterlevande sonen Rune Andersson för att reglera skadan. Rune Andersson förklarar att varken hans mor eller brorsdotter har någon ekonomisk reserv och att behovet av pengar är stort.

Kjellberg frågar med tjänstemannastämma: "Hur mycket"? 

"Är 5000 kr (73 133 kr år 2023) för mycket" frågar Rune Andersson. "Det är för mycket" svarar Kjellberg.

"3000 kr (43 880 kr år 2023) får det bli" säger Kjellberg och skriver in beloppet i sin rapport. Pengarna skulle även innefatta begravningskostnaderna... Därmed var besöket över... 

Senare tillerkändes änkan efter Axel Andersson, bonde på Vikbo och en av sju dräpta av en herrelös Lansen den 26 oktober 1960, en livpension om kr 33:50 (478 kr år 2023) per månad! När Anna Andersson blev folkpensionär 1962 sänktes beloppet till 25 kronor (349 kronor år 2023) per månad!

Kalla Kriget m/60 krävde oerhört mycket av flygförarna - kanske mer än vad beslutsfattarna förstod. Unga män flög med den sorglöshet som ungdomen tillhör och olycksstatistiken blev därefter... 

1963 driftsattes DA-systemet, DA för DriftstörningsAnmälan. Avsikten var att fånga upp såväl teknik- som flygförarfel inom Flygvapnet. Systemet betraktades till en början med misstro av den flygande personalen: här skulle man anmäla egna fel som man begått under pressade situationer - och med den möjliga konsekvensen att råka ut för för såväl ekonomiska som diciplinära åtgärder.

DA-systemet fick alltså en usel start där i princip endast tekniska fel anmäldes. Den som kom att vrida visarna rätt var den nyutnämnde riksåklagaren Holger Romander.

Romader skrev: "Militär flygning är farlig verksamhet. Vi måste förstå att kvalificerade flygare som vi litar på att försvara vårt land inte kan vara så dumma att de medvetet försöker ta livet av sig under övning i fred. Låt dem därför öppet, och utan risk för bestraffning, berätta vilka slags problem de möter under flygning eller vid hantering på marken i sin svåra uppgift att öva för att bli bäst."

Romander beslöt att inga åtgärder skulle vidtas mot den flygande personalen för såvitt det inte var uppenbart att ett brott mot gällande bestämmelser skett. 1966 slog han vidare fast att inga åtal fick väckas i sådana saker utan hans medgivande. Genom Romanders beslut fick DA-systemet avsedd effekt och antalet haverier minskade över tid - utan att utbildningen blev lidande.

Men det redan skedda - vad hände efter Vikbo-olyckan? Hände något substantiellt för de efterlevande i Vikbo i takt med Flygvapnets omställning till den nya tidens krav på säkerhet? 

Generallöjtnant Anders Silwer
lägger, 50 år efter olyckan, ner en krans
vid de i Vikbokatastrofen omkomnas grav

Svaret är nej, med undantag för Flygvapeninspektören, generallöjtnant Anders Silwers manifestation 50 år efter olyckan. Genom denna handling, med kransnedläggningar på kyrkogården vid Bro kyrka och tal i kyrkan till de anhöriga, axlade Flygvapnet till sist sitt ansvar.

Kvar förblir frågan om vad som tarvade så lång tid som 50 år innan Flygvapnet kom fram till den närmast självklara vetskapen om sitt eget ansvar. Vilka krafter verkade i det fördolda för att undandra Svenska staten sitt fulla ansvar för det skedda - och därigenom lasta över den tunga bördan på värnlösa medborgare i välfärdslandet Sverige? Svaret har till dags dato uteblivit...

Att med rådande medel, i en oförsonlig tid, träna unga flygförare till att bli de bästa i världen - och därigenom skydda Sverige från en tänkbar fiende - var och förblir en vällovlig handling. Att Flygvapnet inte förmått bära de understundom tunga ultimata konsekvenserna av denna träning är emellertid obegripligt.



                                                   - Ω -












 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar