måndag 16 augusti 2021

En glömd - eller rentav förträngd militär hemlighet...

I Versailles-freden efter första världskriget, dikterad av segrarmakterna England, Frankrike och USA, fastslogs att Tyskland var ensamt ansvarigt för första världskrigets utbrott. Förutom ett antal för Tyskland militära begränsningar fastställdes ett krigsskadestånd om 269 miljarder guldmark motsvarande 96 400 ton rent guld! Skulden skulle vara slutbetald 1984... Senare reducerades summan till motsvarande 47 304 ton rent guld - en summa som var slutbetald 2010.

Militärt beslutades att Tysklands armé, Reichsheer (arméns namn 1919-1935, marinen hette Reichsmarine; tillsamman bildade de Reichswehr) som mest fick uppgå till 100 000 man med ett klart definierat antal officerare. Arméns beväpning fastställdes också, bl.a. annat fick artilleriet inte omfatta pjäser med mer än 10,5 cm kaliber.

Flottan (Reichsmarine) begränsades och Tysklands framgångsrika ubåtsvapen totalförbjöds liksom flygvapnet och pansarvapnet.

Märkligt, och ödesdigert nog, saknades en effektiv apparat för kontroll av att dessa begränsningar efterlevdes.

Reichheers generalstab var inte sena att dra fördel av denna de allierades blunder!

I hemlighet framställdes på tyska ritbord nya militära flygplanstyper, ubåtar och stridsvagnar.

I tyska fabriker framställdes till och med "byggsatser" till militära flygplan och till stridsvagnar, de senare benämnda "traktorer".

Nya piloter utbildades inom civil luftfart och vid tyska segelflygskolor.

MEN, provning av ny materiel liksom den militära träningen i ny strategi och taktik krävde nya lösningar - inom Tyskland kunde den inte ske!

Ubåtsutvecklingen och träning av ubåtsbesättningar skedde genom ett hemligt avtal med Finland (se vidare artikeln Hemligt Finsk-Tyskt u-båtssamarbete) medan pansar- och flygverksamheten fick en annorlunda, i backspegeln sedd ytterst förvånande, lösning genom ett hemligt samarbetsavtal med den ideologiske fienden Sovjetunionen!

Avtalet gällde mellan 1922 och 1933 då det upplöstes av Tyskland nytillträdde Führer, Adolf Hitler.


Generalöverste
Hans von Seeckt


Den nya befälhavaren (1920-1926) över Reichheer generalöverste Hans von Seeckt (1866-1936), insåg tidigt behovet av att utveckla Tysklands militära förmåga - och han såg också vägen dit! Han genomförde också att Reichsheer blev vad man kallar "en stat i staten" dvs en organisation utanför politikernas kontroll.

Via den tidigare turkiske försvarsministern Enver Pasha kom han i kontakt med Röda Arméns överbefälhavare Leo Trotskij och samtal inleddes vilka resulterade i avtalet i Rapallo (Italien) den 16 april 1922. Grund för avtalet var de båda staternas erkännande av 1914 års gränser vilket i förlängningen innebar att Polen som självständig stat skulle upphöra.

Men generalöverste von Seeckt hade ytterligare planer: ett hemligt militärt samarbete med Sovjetunionen vilket skulle kringgå de restriktioner som Tyskland ålagts vid Versaillesfreden.

Trotskij insåg snart att Sovjetunionens Röda Armé hade mycket att lära av det militära Tyskland.

I enlighet med denna insikt fanns ett hemligt avsnitt i Rapallo-avtalet: Tyskland skulle få inrätta hemliga baser - och fabriker - i Sovjetunionen där de båda länderna skulle utveckla och testa ny militär materiel - och utveckla ny militär strategi och taktik! Detta hemliga avsnitt var huvudsakligen en affär mellan Reichheer och Sovjetunionen och involverade ytterst ringa den Tyska staten! Sålunda bekostades inte utgifterna för de kommande åtagandena i Sovjetunionen av Tyska staten utan av hemliga fondmedel som disponerades av Reichheer.

Generalöverste von Seeckts betydelse för den tyska arméns uppbyggnad och organisation kan inte överskattas! Fram till sin död 1936 stod han i allt väsentligt för hur den militära organisationen skulle byggas och för hur denna organisation strategiskt och taktiskt skulle användas för att ge Tyskland framgång i ett kommande krig - mot Frankrike. Föga anande han emellertid hur Hitler så småningom skulle komma att använda denna Europas starkast militärmakt!

I Sovjetunionen anlades 1923 inalles fyra strängt hemliga baser: en för flygverksamhet, en för pansarverksamhet och, faktiskt, två för utveckling av kemiska stridsmedel.

Samarbetet vid dessa baser kom att väsentligt modernisera Röda Armén och spelade därtill en central roll i utvecklingen av tysk militär strategi, taktik och teknik. Tillsammans möjliggjorde de den snabba tillkomsten av Wehrmacht efter att Hitler 1935 ogiltigförklarat Versaillesfredens villkor.

Utveckling och taktiska studier av stridsgaser genomfördes vid Podosinki nära Moskva och vid Tomka nära Samara, ca 70 mil ostsydost Moskva.

Tidigt insåg emellertid von Seeckt och andra att ett kommande krig inte skulle få samma förlopp som västfrontens skyttegravskrig. Därmed skulle användandet av stridsgas bli minimalt - för att inte säga omöjligt. Kraftsamlingen skulle i stället ägnas åt flyget och pansarutvecklingen. Lyckade försök gjordes emellertid för beläggande av stridsterrängen med kemiska stridsmedel medelst flygplan, men som sagt skyttegravskrig var inte troligt - men väl pansarframstötar, vid behov, understödda av flygbombning!

I Lipetsk, 50 mil sydost om Moskva, anlades en hemlig flygbas. Hit destinerades hemliga försändelser från Tyskland innehållande lådor med flygplansprototyper ritade på tyska ritbord - och hemligen byggda i tyska fabriker avsedda för civil luftfart. Väl i Lipetsk slutmonterades de och testflögs - utan hinder av Versaillesfördraget!

I Tyskland kunde ungdomar lära sig segelflygtekniken samt gavs pilotutbildning för motorflygplan vid civila flygskolor. Här, i Lipetsk, var utbildningen renodlat militär. Hit kom man som "turist", lärde sig militär flygning - inklusive störtbombning - liksom militär flygunderhållstjänst och återvände sedan från sin "semester" i Sovjetunionen som hemlig militär pilot, spanare, mekaniker, flygstridsledare osv. Självklart ingick taktiska studier rörande flygvapnets användning i utbildningen vid Lipetsk. Många av de ledande flygmilitära officerare som senare skulle bekläda höga poster i nazitysklands Luftwaffe gjorde sin tid i Lipetsk - antingen som föreläsare i strategi och taktik eller rentav som flygelev.

I Lipetsk lärde sig tyskarna likaså den av Röda Arméns Flygvapen utvecklade fallskärmsjägartekniken och störtbombningstekniken - båda skulle komma att användas i det kommande kriget!

Det totala antalet tyskar utbildade i Lipetsk låg kring ca 1000 man. Dessa kom sedan att utgöra stommen i det 1935 nybildade Luftwaffe.

Pansarvapnets utveckling, från att i första världskriget ha varit ett rent infanteristöd i form av rullande artilleri och dito kulspruteställning, till självständiga spjutspetsförband med uppgift att tränga djupt in på fiendens territorium och skapa kaos i hans bakre linjer - detta skedde i den topphemliga pansarbasen Kama (senare TEKO), i Kazan 80 mil öster om Moskva.

Här studerade sovjetiska officerare och ingenjörer, skuldra vid skuldra, med tyska officerare (inte sällan klädda i sovjetisk uniform!) ny strategi, taktik och teknisk stridsvagnsutveckling.

De tyska företagen M.A.N, Krupp och Daimler fanns givetvis på plats för att leverera prototyper till nya stridsvagnar - och göra ändringar föranledda av praktiska prov med kanoner, riktmedel, motorer och chassin.

Marskalken av Sovjetunionen
Mikhail Tukachevskij

Övergripande, strategiska, tankar levererades av Sovjetunionens främste, Marskalken av Sovjetunionens Mikhail Tukhachevskij samt Tysklands generalöverste Hans von Seeckt. Båda omfattades av en helt ny tanke: en starkt mekaniserad armé med ny organisation baserad på eldkraft och rörlighet. Armén skulle operera med pansarspjutspetsar på djupet av fiendens försvar. Båda ansåg också att ett starkt flygvapen, med bombflyg, var nödvändigt för att, vid behov, öppna väg för pansarförbanden.

I sina memoarer skriver Marskalken av Sovjetunionen, Georgij Zjukov: "Marskalk Tukachevskij var ett ess i militärt tänkande, en stjärna av första magnituden bland Röda Arméns stora soldater."









Några rader om Den Stora Terrorn i Sovjetunionen:

Mikahil Tukhachevskij avrättades 1937 under "Den Stora Terrorn" iscensatt av Josef Stalin under andra halvan av 30-talet. Det beräknas att ca 1 miljon sovjetmedborgare föll offer för denna terror. 

Ur Wikipedia: "Utrensningarna (här de militära, redaktörens kommentar) skakade om den sovjetiska officerskåren i grunden, särskilt de högre befälsgraderna drabbades hårt av anklagelser om politisk opålitlighet, om kontrarevolutionära aktiviteter och annan förrädisk verksamhet. Detta ledde till organisatoriska svagheter i militären och akut brist på erfaren och kompetent personal i ledarskapsposition vilket skadade landets försvarsförmåga. När den stora utrensningen avslutades 1939 hade tre av fem marskalkar av Sovjetunionen, befälhavarna för alla Sovjetunionens militärdistrikt, 13 av 15 armébefälhavare, 50 av 57 kårchefer, 154 av 186 divisionschefer, åtta av nio amiraler och otaliga lägre officerare avrättats."

Dessa utrensningar skulle snart visa sig ha förödande negativ effekt på Sovjetunionens försvarsförmåga - både ur strategisk/taktisk och moralisk synvinkel.


Åter till det hemliga militära samarbetet:

I KAMA arbetade många toppteoretiker inom området pansarkrigföring som, från tysk sida, Heinz Guderian - ansedd som det moderna pansarvapnet fader, Oswald Lutz och Ernst Volckheim och från sovjetisk sida Mikhail Tukhachevskij och Vladimir Triandafillov. De kom därvid att utbilda den kommande generationens pansarofficerare, de mest namnkunniga under det kommande kriget var de blivande tyska generalerna Manstein, Model och Guderian själv.

Ett av rönen i KAMA var stridsvagnsradions betydelse för framgångsrika operationer. Från början hade kommunikationen skett med signalflaggor - en mycket riskfylld teknik inte minst för signalmannen som måste stå oskyddad i stridsvagnstornet!

Tyskland anammade omedelbart denna nya radioteknik viket i hög rad resulterade i blixtkriges enorma framgångar för de tyska pansarspjutspetsarna. Av oklar anledning förblev Röda Armén vid det gamla - kanske i brist på radiorör och fältmässigt stabila radioapparater.

De kooperativa sovjettyska anläggningarna var i funktion fram till 1933 då Hitler av ideologiska skäl avbröt samarbetet. Även om det direkta sovjet-tyska militära utvecklingsarbetet hade pågått mindre än ett knappt decennium, skulle dess inverkan bli enorm. Det hemliga tyska upprustningsprogrammet som initierades av Seeckt hade lagt grunden för en massiv expansion av den tyska militären. Tyska företag var beredda att påbörja massproduktion av flygplan, stridsvagnar - och ubåtar - som utvecklats från prototyper vilka i hemlighet testades 1926 till 1933. 

Sovjet hade för sin del fått, förutom kunskaper förvärvade vid de fyra hemliga anläggningarna, ett omfattande tyskt bistånd, både tekniskt och ekonomiskt, vid den industrialisering som så småningom skulle göra Röda Armén till världens största och mest mekaniserade militära styrka.

- Ω -

 

Redaktionen tar gärna emot kommentarer till denna artikel! Tänk och skriv, kort eller långt! Ange gärna ditt namn och e-postadress efter din kommentar - det kan vara av intresse för den händelse jag skulle vilja komplettera den aktuella artikeln med uppgifter som du lämnat! Givetvis kan du skriva direkt till mig om du finner det mer passande!

Om Du vill bli inskriven i Tidsspegelns aviseringslista för nya artiklar så skriv ett e-mejl till erland.renstrom@telia.com 

I mailet skriver du "Önskar bli införd i Tidsspegelns aviseringslista" samt Din e-postadress.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar