fredag 12 maj 2017

Världshuvudstaden Germania, epilog

De två artiklarna om Welthauptstadt Germania är de hittills mest research - och skrivkrävande alstren i Tidsspegelns historia. Fakta har hämtats från en stor mängd böcker men även från Internet - då främst Wikipedia. Bilder kommer nästan uteslutande från Internet. Totala arbetstiden för de två artiklarna uppgår till 25 - 30 timmar.

Det har varit ett krävande men samtidigt mycket stimulerande arbete - ibland med oväntade vändningar. Den största överraskningen var faktiskt att efter några inledande stycken om Berlin (i det som blev del I) plötsligt inse att historien krävde en omfattande omväg över Nürnberg vilket resulterade i delningen av artikel-titeln Världshuvudstaden Germania i del I och del II.

Likaså fann jag det nödvändigt att något belysa hur artikelseriens huvudperson, arkitekten Albert Speer, steg in i världshistorien - egentligen genom en slumphändelse. En händelse som förde honom till den innersta kretsen av styrande i Tredje Riket - dels som Generalbauinspektor dels, från 8 februari 1942, som Rüstungsminister. Den senare rollen förde honom till ett 20-årigt fängelsestraff i Spandau (Berlin) för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det kan noteras att Speer var den ende åtalade i Nürnbergrättegången som erkände sin skuld. Detta erkännande var det enskilt största bidraget till att han undgick avrättning.

Redaktionen tar nu en tids paus för återhämtning. Redaktörens brevlåda töms dock regelbundet och jag tar tacksamt emot förslag till belysande artiklar!

Hälsningar!
Erland
Redaktör och ansvarig utgivare för Tidsspegeln
E-post: erland.renstrom@telia.com

Faktaunderlag för artikelserien Världshuvudstaden Germania är hämtat från:

Albert Speer: Dagbok från Spandau (377 sid)
Albert Speer: Albert Speers memoarer (430 sid)
Gitta Sereny: Albert Speer och sanningen (776 sid)
Joachim Fest: Albert Speer en biografi (472 sid)
Rickard Drakenlordh: Andra Världskrigets aktörer (175 sid)
Friedemann Bedürftig: Tredje Riket från uppgång till fall (440 sid)
Willian L Shirer: Det Tredje Rikets uppgång och fall (1472 sid)
Henrik Eberle/Mattias Uhl: HITLER Stalins hemliga dossier (527 sid)

                                                         Ω 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar