måndag 13 mars 2017

Hålladdning eller på svenska: riktad sprängverkan, RSV

RSV, Riktad SprängVerkan, har många applikationer, från artillerigranater via gevärsgranater till bazooka, till pansarvärnsgranater typ Carl Gustav och till sist engångsvapnet Panzerfaust.

Effekten av riktad sprängverkan upptäcktes (och marknadsfördes) först av amerikanen Charles Munroe vid mitten av 1880-talet. Den absolut FÖRSTE var dock tysken Max von Förster!

Vad var nu så enastående med  en hålladdning (besynnerligt namn detta...) eller det som vi på svenska benämner en laddning med riktad sprängverkan, en RSV-laddning?

Jo, om man "gröper ur" sprängladdningen frontalt i förhållande till målet och kläder denna urgröpning med med en kon av stål eller koppar har vi skapat ett pansarbrytande vapen av format! För att få maximal effekt bör laddningen därtill utlösas något framför målet. Av denna anledning har pansarbrytande projektiler typ RSV någon form av distansutlösning - dvs genom att förse granaten/laddningen med ett framåtriktat "känselspröt" á lá granatgeväret Carl Gustav eller en "distanshuv" likt den på bazooka-granaten. Vitsen med dessa distansanordningar är helt enkelt att tända laddningen innan den slår an mot målet.



Att den svenska uppfinningen, det rekylfria granatgeväret från 1948, Carl Gustav, numera är en standarddetalj i många länder, inklusive USA är fantastiskt. Nedan bild på ammunitionen. Notera "känselsprötet" på de tre första granaterna.



Det som sker är att granatens sprängladdning, som brinner med en hastighet av ca 10,000 m/s, pressar samman konen och bildar en stråle av glödande materia som med hastigheten 10,000 m/s träffar målet.

Resultatet kan enklast beskrivas som en våldsam skärbrännarlåga som bokstavligen, och på nanosekunder, smälter pansaret (10-15 cm tjockt) och genom tryckstegring och kringflygande metallsplitter sprider död och förintelse i stridsrummet.



Panzerschrek...

Tyskland, som för 70 år sedan desperat strävade efter världsherraväldet, var givetvis först med denna innovation. Pansarkupolerna på det "ointagbara" fortet Eban Emael (i Belgien, jfr artikeln Eban Emael, Belgiens lås publicerad 2015-06-05) sprängdes med "hålladningar".

Pansarnäven, Panzerfaust ett engångsvapen, och Panzerschrek Tysklands svar på den amerikanska bazooka tillverkades i miljonupplagor. Panzerfaust (100?) fanns en gång i det svenska infanteriet!



                                                         Ω 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar