lördag 17 december 2016

En historisk Europaresa 2016, del VI

Efter besök vid sevärdheter i Tyskland och Frankrike anlände vi till byn Meggen med staden Luzern i Schweiz på 4 km avstånd. Här har vi varit mer än ofta beroende av en nära vän sedan 1955 som utan kostnad upplåter sin takvåning i ett 2 1/2 plans hus med vidunderlig utsikt över Vierwaldstättersee, över alptoppen Bürgenstock (mitt emot) över Rigi och vid klar sikt mot bakomliggande alpmassiv! Mäktigt! Lika mäktig nu som 1963 när jag först var där!

Verkar kanske lite konstigt men vi gjorde just inget under två veckor - tryggt att vara hemma! Just inga "måsten". Två romaner av Leif GW Persson hann jag avverka - och ett besök i Erstfeldt. Den ort och den rangerbangård som bildar starten på Gotthardbanan - järnvägarnas järnväg!

Så blev då åter dags att lägga i "driven" på V8:an och styra nordostvart mot Bayern och Füssen. Här lät kung Ludvig II av Bayern uppföra ett magnifikt slott - ett slott som, så småningom, kom att stå förebild för Disneys filmatisering av "Törnrosa". Slottet heter Neuschwanstein och är väl värt ett besök - men du är inte där ensam! Ca 1,3 miljoner besökare, årligen, strävar i slottets trappor och salar! 


 







Ludvig II blev bara 41 år. När han flyttade in i Neuschwanstein var endast 14 av dryga 360 rum färdiga. 

Den 11 juni 1886 arresterades Ludvig II i sin säng (den skall ni absolut se!) på Neuschwanstein. Bayerska staten hade "fått nog" av hans byggnadsexesser - även om han faktiskt bekostade en del av de många slottsbyggena med "egna medel".

Ludvig II sexuella böjelser var lagda åt det homofila hållet. Han var på väg att gifta sig men lämnade återbud till sin brud med en dags framförhållning till bröllopet!

Två dagar efter sin arrestering och husarrest på slottet Berg vid Starnbergsjön återfanns Ludvig II (som var en god simmare) tillsamman med sin psykiatriker Bernhard von Gudden drunknade i sjön. Uppenbarligen hade de båda sökt döden som lösning på en ohållbar situation.



                                                        Ω 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar