Tidsspegelns redaktör kom redan i barndomen att stifta bekantskap med samhället Upplands Väsby, knappt 30 km norr om Stockholm. Hit, till mors syster Märta och hennes make Helge - och till kusinerna Kerstin och Thomas - bar oss vår Mercedes 170 S på vägen från Skoghall till sommarsemester hos fars syskon i lantliga Västergård - i Sundsvalls inland. Detta sommarens norrländska vattenhål med hästar, kor, höslåtter, de alltid lika lockande - och porlande - två bäckarna och med förunderligt rogivande rasslande av sporadiska regn på spåntak! Den som vore där igen!
Hammarby fd Apotek i dag |
Hammarby Apotek 1913 |
Apotekare Johan Erik Hallbergsson |
Hallbergsson, som blöder kraftigt från ett sticksår ovanför hjärtat, leds in i köket av barnflickan Ebba Larsson, sjunker ner på golvet men lyfts av hustrun och hemhjälpen Jenny Haug upp på en köksstol. Sittande på denna stol avlider Hallbergsson.
Hallbergssons hustru beordrar barnflickan Ebba att skyndsamt, från apoteket, telefonera dr Håkansson och kalla på hans hjälp. "Törs jag det?" säger Ebba men beger sig omedelbart
därefter nedför trappan till undervåningen.
På trappans sista steg upptäcker hon, i ljuset från fotogenlampan, en man som griper tag i hennes högra arm och riktar ett slag mot hennes ansikte. Hon kände en svidande smärta och skrek: "Skall ni ta livet av mig?"
Ebba vittnar om att mannen (för det är en sådan!) bara avger "ett väsande ljud" och han riktar ett nytt slag mot hennes hals. Hon lyckas emellertid knuffa mannen så att han tappar balansen och springer sedan ut i vinterkvällen mot grannens, skolläraren Berglunds hus. "Apotekaren har blivit överfallen av en galning" säger hon innan hon, med sex sticksår i ansikte och hals, medvetslös sjunker till golvet.
Berglund alarmerar kronolänsman Gunnar Hasselhuhn vilken bröt sitt bridgeparti och som snart nog (trots hennes skador) kunde förhöra Ebba Larsson på det närbelägna Löwenströmska Sjukhuset - detta sjukhus som skänktes som en försoningsgåva av släkten Löwenström vars tidigare namn var Anckarström. Löwenströmmarna ville med denna handling och med namnbytet för alltid tvätta bort kopplingen till kungamördaren Jacob Johan Anckarström vilken var född 11 maj 1762 på Lindö Gård i Vallentuna, avrättad i Stockholm den 27 april 1792.
Ebba uppger att mannen varit omkring 165 cm lång med blekt långsmalt ansikte och med mörkt hår som stack fram under den mörka filthatten. Hans kläder var också mörka och hon hade särskilt noterat hans stirrande mörka ögon och att han väste som en katt.
Kronolänsman Hasselhuhn kom nu att leda en utredning som redan för början havererade. Bl a hade Hasselhuhn (som återgick till sitt avbrutna kortspel) underlåtit att spärra av mordplatsen. De från Stockholm anlända fyra kriminalteknikerna som medförde hund lär ha skakat på huvudena när de såg mordplatsen befolkad av nyfikna.
Hasselhuhn fabricerade själv (oklart varför) kompletterande egenskaper till Ebbas vittnesmål - kompletteringar som skulle komma att leda efterforskningarna till kringflackande vagabonder.
Valente och Jaconelli |
Den 6 december anhöll sålunda länsman Fredriksson i Älvkarleö två kringvandrande musiker och kramförsäljande italienare, 19 årige Biagio Valente och 32-årige Guiseppe Jaconelli.
Fru Justitas heder upprätthölls dock av länsman Egerström som den 11 december ringde till stadsfiskal Andéhn i Uppsala och meddelade att de två italienarna den 1 december övernattat på hemmanet Karbylund 100 km från mordplatsen.
De båda italienarna biträddes vid rättegången av f.d. häradshövding Axel Carlsson och advokaten Wilhelm Hellberg.
En enhällig tingsrätt (senare också hovrätt) underkände den 11 mars 1914 landsfiskal Hasselhuhns grumliga påståenden rörande mordet och vid frikännandet störtade Valentes mor fram till domaren, häradshövding Rothlieb, för att på sydländskt manér kyssa honom. Rothlieb lär då ha yttrat: Kyss inte mig, kyss Carlsson.
Men vem var då gärningsmannen vid mordet på apotekare Hallbergsson och den grova misshandeln av Ebba Larsson i Hammarby Apotek?
På "andra sidan skogen" (västerut) mot järnvägen sett från Hammarby Apotek låg Tetorpet en villa bebodd av det dåvarande tegelbrukets ägare fru Sundqvist. Sundqvist hade en inneboende, kusinen och journalisten Nils
Arnborg. Arnborg var svårt sinnessjuk.
Referat (12 år efter mordet) från samtal med änkefru Magnusson: "På kvällarna kunde man se honom [Arnborg] springa i skogen mellan Tetorpet och Hammarby Apotek... Han hade en underlig vana att sträcka ut armarna mot den han mötte och väsa som en katt. Vem som helst kunde se att han inte var riktigt klok. Han hade stirrande ögon, gråblek hy och såg sjuk ut. Han var alltid mörkklädd, ibland i kostym, ibland hade han en grov långrock."
Huruvida namnet och människan Nils Arnbom är svaret på mordgåtan i Hammarby Apotek kommer aldrig att klarläggas. Indicier, spekulationer, förmodanden.... allt stannar därvid.
På kyrkogården vid Hammarby kyrka vilar de båda huvudpersonerna i morddramat i Hammarby Apotek, apotekaren Johan Erik Hallbergsson och kronolänsman Gunnar Hasselhuhn nära nog sida vid sida.
Redaktionen tar gärna emot kommentarer till denna artikel! Tänk och skriv, kort eller långt! Ange gärna ditt namn och e-postadress efter din kommentar - det kan vara av intresse för den händelse jag skulle vilja komplettera den aktuella artikeln med uppgifter som du lämnat! Givetvis kan du skriva direkt till mig om du finner det mer passande!
Om Du vill bli inskriven i Tidsspegelns aviseringslista för nya artiklar så skriv ett e-mejl till erland.renstrom@telia.com
I mailet skriver du "Önskar bli införd i Tidsspegelns aviseringslista" samt Din e-postadress.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar