söndag 27 november 2016

En historisk Europaresa 2016, del IV

Så var det då dags att lämna det historiskt intressanta Dunkerque och starta resan österut - mot franska Albert. Staden är bekant för de förlustbringande striderna här före, under och efter 1916 under Första Världskriget. Vi återkommer strax till detta.

Första stoppet blev Mimoyescques. Jag visste att detta monumentala V3 muséeum var "säsongsstäng" men ville ändå "ha varit där".

En stor, gropig och lerig (värre skulle bli), grusplan framför några stängda grindar var allt som bestods oss... Platsen är dock mycket intressant och kanske där kan bli ett senare besök! Jfr artikeln i Tidsspegeln "Märkliga Vapen II".

Andra delmålet på vägen mot Albert var "La Coupole" belägen 5 km från Saint-Omer (Pas-de-Calais, France).

Efter de förödande allierade bombningarna av raketbasen Peenemünde (på Rügen) under augusti 1943 beslöts att en avfyrningsbas för V2 skulle byggas i nordvästra Frankrike. Tillverkningen av V2-missilen, den första interkontinentala roboten med det officiella namnet Aggregat 4 (den 4:e raketen i utvecklingsprogrammet) flyttades samtidigt till en underjordisk anläggning i Nordhausen kallad Mittelverk Dora. (Jfr artikeln Mittelwerk Dora, nov 2015)


 "Tornet" till vänster i bild är ett ventilationsschakt! Stödmurarna i bildens nederkant betingas av behovet av stöd för den väldiga kupolen.




La Coupole blev en mäktig, men aldrig använd, anläggning. Centralhallen mäter ca 45 meter i höjd och har en diameter på 71 meter. Betongtaket har en tjocklek på dryga 5 meter och motstod därmed alla dåtida kända bomber.

Den ännu inte bruksfärdiga anläggningen bombades svårt under 1944 (fast engelsmännen visste inte vad de bombade!) och övergavs samma år till följd av de allierades landstigning i Normandie 6 juni 1944.



Under "resans gång" hade behovet av fasta avskjutningsplatser för V2-vapnet ersatts av den mobila avfyrningsrampen "Meillerwagen" där en robot kunde tankas, få sina avfyrings- och måldata inlästa, och avfyras inom loppet av en timme. 

Inalles tillverkades 6000 missiler - och avfyrades 1400 raketer mot London och 1600 mot Amsterdam.

V2 missilens tillverkning krävde ca 15.000 tvångsarbetares liv - 5.000 civilpersoner dödades vid deras nedslag runt om i Europa.








Nu några bilder från muséet La Coupole!


















En tidig försöksraket för vad som av von Braun och hans medarbetare skulle utvecklas till V1 och V2.




Reservkraftverk i La Coupole


Anläggningen "La Coupole" blev aldrig färdigställd...


Aggregat 4, eller V2, tillverkat av slavarbetare i Nordhausens Mittelwerk Dora i 6000 exemplar. Världens första interkontinentala robot






Världens första kryssningsmissil V1 eller som den faktiskt heter: Fiesler Stoch 103











Få vet idag att Tyskland, i likhet med Japan, under 2:a Världskriget konstruerade flygande självmordsbomber. Vilket det tyska namnet för dessa "engångsbomber" var är förborgat... I Japan döptes de flygande bomberna till "Ohka" vilket blir, ungefär, "körsbärsblomman". Amerikanarna döpte stilfullt detta "idiotiska" vapen till "Baka" vilket på Japanska faktiskt betyder "Idiot(en)". Hitler, tillstyrkte aldrig detta grepp - och den "Tyska Idioten" kom därmed aldrig till användning!






                 Ω 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar