onsdag 8 april 2015

De bemannade torpederna, del II

Det lyckade anfallet mot kryssaren York vid Kreta gav La decima flottiglia MAS mersmak! Nästa operation omfattade dels ett anfall mot britterna på GibraltarSpaniens sydkust, dels ett anfall mot den brittiska flottbasen på Malta mitt i Medelhavet.

För dessa uppdrag valde dock italienarna en modifierad elektrisk torped med standardkalibern 53 centimeter. Torpeden bemannades med två MAS-grodmän som satt ovanpå torpeden vilken hade två demonterbara 280 kg tunga tidsstyrda sprängladdningar i sina två noskoner. Minorna (noskonerna) skulle, som berättades i tidigare artikel, förankras under målets köl med hjälp av två staka magneter vilka förbands av en vajer. Minorna hängdes sedan upp i denna vajer. Torpeden bar namnet Siluro a Lenta Corsa (SLC).




Torpeden var 5,5 meter lång och hade en maxhastighet av knappt 4 km/tim och en maximal räckvidd om ca 16 km. Dykdjupet, 30 m, maximerades av grodmännen vilka bar varsin andningsapparat med luft för 5-6 timmars dykning.




För att spara på luftförrådet skulle fram- och tillbakaryckning ske i nedsänkt läge med endast grodmännens huvuden ovan vattenytan.


Bilden: Bemannad italiensk torped på väg upp till ytan från "halvnedsänkt" (bara grodmännens huvuden ovan vattenytan) läge.






De bemannade torpederna var långsamma, svårmanövrerade och synnerligen obekväma för besättningarna men specialisterna vid MAS ansåg att dessa nackdelar till fullo uppvägdes av vapnets ringa storlek vilket gjorde torpederna väl lämpade att röra sig på fientligt territorium.

Under sommaren 1941 gjorde italienarna två anfall mot Gibraltar med sina bemannade torpeder men båda misslyckade till följd av tekniska problem.

I juli 1941 gjordes ett större anfall mot basen på Malta med två bemannade torpeder och sex sprängmotorbåtar (jfr tidigare artikel om MAS).

Britterna på Malta hade emellertid inte varit overksamma efter varningssignalerna från anfallen mot Gibraltar. Övervakningen av basen var förstärkt med radar, med patrullbåtar och med utökad sektionering med hjälp av u-båtsnät.

Radarns osynliga sökande fingrar blev italienarnas öde och samtliga bemannade torpeder och sprängmotorbåtar förstördes innan de nådde skottpositioner.

Kampviljan var trots nederlaget obruten bland såväl grodmän som förbandsledning. Italienarna utökade MAS-grodmännens träning och ny materiel tillfördes förbandet.

Ett nytt anfall mot Gibraltar genomfördes natten mellan den 19 och 20 september 1941. Målen var ett slagskepp och hangarfartyget Ark Royal ankrade inne i basen. Av de tre anfallande bemannade torpederna var det bara en som obemärkt tog sig in i hamnen. Nya tekniska problem med denna torped omöjliggjorde emellertid anfallet mot hangarfartyget Ark Royal men istället sänktes ett större och ett mindre tankfartyg. De två övriga farkosterna som upptäckts innan de tog sig in i hamnen sänkte en större tanker och ett större lastfartyg, båda förankrade på redden utanför hamnen. Attacken var en seger och en upprättelse för La decima flottiglia MAS - totalt sänktes vid attacken 30 000 ton tonnage. De deltagande grodmännen återvände till Italien via det neutrala Spanien där de förberedde nästa uppdrag - en attack mot den brittiska örlogsbasen i Alexandria.


Källa Rasmus Dahlberg: Dödliga uppdrag under andra världskriget

                                                     





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar