De flesta av oss har minnen från fältlivets ärtsoppa. Säkert har du någon gång
funderat över varför ärtsoppa vanligen är synonymt med ärtgröt? Säkert har du
också funderat över varför ärtsoppa är den typiska soldatmaten?
Svaren är enkla: Ärtor
kan förvaras och medföras i fält i säckar. Hållbarheten för dessa gula, torra,
ärtor är närmast obegränsad. Det eventuellt ingående fläsket får sin hållbarhet genom
att vara rimmat. Givetvis kan det inte bevaras lika länge som de torkade gula
ärtorna men ligger det i saltlag kan det vara ätligt efter flera månaders
lagring! Min far gjorde sin värnplikt vid Bodens Fästning 1918 och berättade att där
fanns stora cementkar med fläskkött i saltlake. Där, i karen, kunde fläsket ligga årsvis.
Övriga fästningar i Sverige, till exempel Tingstäde Fästning på Gotland som Redaktören besökt, hade motsvarande lagringskar för fläsk för att kunna uthärda
belägring.
När man kokar ärtsoppa i
fält finns vanligen ingen fast tidpunkt för serveringen - stridsläget avgör när
skaffningen serveras. Dock är det så att ärtorna blir alltmer mjuka och trasiga ju längre
de får koka (eller hållas varma) - därav lätt att förstå att soppan vanligen
serverades som ärtgröt.
Ett personligt minne av
fältmässig ärtsoppa är som följer: Mina tjänsteåligganden som Parkunderofficer
(PU) vid ett traktoranspänt 10,5
cm artillerikompani innebar inte sällan att uppkomna
underhållsfrågor måste lösas med högsta prioritet. Vid det här aktuella
tillfället hade skymningen övergått i mörker och klockan närmade sig 21:30. Jag
hade missat middagen, som bestod av ärtsoppa, och måste nu finna något att döva
hungertecknen från min mage med. Jag fann igen koktrossens traktorkärra lastad med
resterna från middagen dryga fyra timmar tidigare. Jag klättrade upp på släpet och
hittade efter visst letande isolerkärlet med stelnad ärtgröt. Efter diverse
rotande fann jag en papperstallrik, lite hårt bröd och ett smörpaket. Sleven
till kärlet låg strax bredvid och jag öste upp kall ärtgröt och njöt den samman
med en hårdbrödbit med smör. Besticken medförde jag fältmässigt i vänster
bakficka på vapenrocken. Jag vill inte påstå att det var en festmåltid - men
hungern stillades och jag kunde till sist söka upp mitt nattläger i batteriets fordonsförartält!
Sammantaget ledde dessa
erfarenheter till att jag nyligen experimenterat fram ett ärtsopperecept - där ärtorna
inte är söderkokta till ärtgröt!
Koka du också - och njut av en ärtsoppa såsom den bör vara!
Till soppan serverar du hårt bröd med smör och ost - och om så önskas, en kopp varm punch!
Redaktörens ärtsoppa
Du behöver till 6
portioner
1 gul lök
3 tärningar mörk
oxbuljong
1½ liter kallt vatten
1 matsked timjan
Salt behöver inte
tillsättas. Buljongtärningarna och det rimmade fläsket ger tillräcklig sälta!
Tillagning
Lägg ärtorna i vatten
10-12 timmar. Vattnet skall väl täcka ärtorna. Välj en tillräckligt stor gryta
så att tillkommande vatten och råvaror får plats. Häll bort vattnet när
blötläggningen är klar. Ställ grytan med ärtorna åt sidan.
Skala löken och skär den
i fyra klyftor
Tillsätt 1 liter vatten till en
passande kastrull. Lägg i löken och de 3 buljongtärningarna. Koka upp.
Låt löken koka sakta
under lock i 10 minuter - eller tills den är mjuk. Skumma av löken med en
hålslev och kasta bort den.
Dela stekfläsket på
mitten med en skarp kniv. Sära skivorna och lägg dem sedan i den varma ox/lökbuljongen.
Låt koka upp och sjud sedan fläsket under 15 minuter.
Ta upp köttet och skär
det, efter behag, i bitar (små bitar är bäst!)
Häll köttet och buljongen
över ärtorna. Tillsätt ½ liter kall vatten. Ströa över 1 matsked timjan.
Koka upp soppan och koka
sedan över sakta eld (dvs låt soppan sjuda) i 30 minuter.
OBS! Koka INTE sönder
ärtorna!
Prova under de sista 5
minuterna huruvida ärtorna har ”rätt” hårdhet enligt dina preferenser. Är de för hårda så låt soppan sakta koka ännu några minuter. Eventuella ärtskal skall vara kvar i soppan - fibrer är nyttiga för
matsmältningen!
Ärtsoppa går utmärkt att
frysa! Satsar du på infrysning bör koktiden (= ärtornas hårdhet) kortas något eftersom
ärtorna ytterligare mjukas upp vid uppvärmningen!
"Nich nach zeit kochen sonder immer wieder probiren" stod det på en spagettiförpackning som Redaktören en gång läste tillagningsanvisningen på i Schweitz! Detsamma gäller Redaktörens Ärtsoppa: Slutkoka inte efter tid utan prova oupphörligt ärtornas hårdhet med en sticka!
Bon apetit!
Redaktören