onsdag 15 maj 2019

Revolvrar och kultur

Har du, liksom jag, hört uttrycket nedan i sammanhang där begreppet "kultur" förekommer...?

Vanligtvis är det mörkmän som Hitlers vapendragare, och andremannen i det nazistiska Tyskland, riksmarskalken Hermann Göring som anges som upphovsman...
Hermann Göring


Joseph Goebbels

eller Tredje Rikets propagandaminister filosofie doktor Joseph Goebbels...























Heinrich Himmler

eller den tidigare hönsfarmaren,  Reichführer SS Heinrich Himmler, som tillskrivs de smått bevingade orden - men som så mycket annat i vår värld har sanningen förvrängts över tid...




















Vilket är då det drakoniska yttrandet? Jo, "Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min revolver".

Redan här bör vi dra öronen åt oss: "osäkrar jag min revolver". Få, om ens några, revolvrar var på Görings tid försedda med säkring. Detta faktum torde Hermann Göring, med dekoreringen Pour le Merite för sina bedrifter som stridsflygare i Första Världskriget, varit helt på det klara med!

Nå, kanske var det filosofie doktorn Joseph Goebbels som sa detta? Man kan ju tänka att denne man, som var mera lagd för det skrivna och talade ordet, hade långt mindre vapenkännedom än krigaren Göring.

Hur kunde då vara med förre hönsfarmaren Heinrich Himmler, SS-chef med en myckenhet blod på sina händer, ansvarig som han var för förintelselägren och deras drift.

Fel igen! Trefalt! "Tebaks, gör om, gör rätt!

Vi tar det från början: Det vapen som här avses är en pistol, ett vapen som garanterat är försett med säkring!

Lyder då uttrycket Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min pistol?
Och var det någon av de historiskt bemärkta mörkmän, enligt ovan, som yttrade orden?
Äldre pistol av märket Browning

Nej, fel igen! Meningen lyder på svenska Varje gång jag hör ordet kultur osäkrar jag min Browning.


Hanns Johst

Författaren. Hanns Johst (1890-1978) :skrev in repliken i pjäsen Schlageter (1933), där den läggs i rollfiguren Friedrich Thiemanns mun. "Wenn ich Kultur höre…, entsichere ich meinen Browning", akt 1, scen 1. 

En Browning är inte en revolver utan en halvautomatisk pistol.

Hans första verk hade uppenbara drag av expressionism, vilket var i tidens anda, men senare övergick han till realism. På 1920-talet lade Johst gärna in antisemitiska motiv i sina pjäser och romaner, vilket uppskattades i högerkretsar. 




Alfred Rosenberg

År 1928 gick han med i den av Alfred Rosenberg grundade Kampfbund für deutsche Kultur och fyra år senare blev han medlem i nazistpartiet. 

På 1930-talet var Johst en av Tysklands mest uppburna dramatiker och utövade stor makt över kulturlivet genom sitt chefskap i författarorganisationer. Han blev god vän med Heinrich Himmler och hade från november 1935 rangen av SS-Oberführer (idag brigadgeneral). Dylika tvivelaktiga meriter låg Johst rejält i fatet efter Andra Världskriget

Han internerades, ställdes inför rätta som medlöpare, och dömdes 1949 till tre och ett halvt års arbetsläger (vilket han redan hade avtjänat när domen föll). Det dröjde till 1955 innan Johst kommit ur alla rättsprocesser och kunde betrakta sig som rehabiliterad, men hans litterära karriär var och förblev ett avslutat kapitel. Han publicerade dock ett antal dikter under pseudonymen Odemar Oderich.




Pjäsen Schlageter, som tillägnades Adolf Hitler, hade premiär på Hitlers födelsedag den 20 april 1933, och räknas som Johsts största framgång. Den handlar om Albert Leo Schlageter, en tysk frikårskämpe som dömdes till döden av en fransk militärdomstol på grund av sitt motstånd (sabotage) mot ockupationen av Ruhrområdet 1923. 

Nazisterna uppfattade Schlageter som en martyr och föregångare. I första aktens första scen diskuterar den unge studenten Schlageter med sin kamrat Friedrich Thiemann. De betvivlar det vettiga i att fortsätta med studierna eftersom Tyskland inte är fritt. Enligt Thiemann är det bättre att slåss än att studera. Han förkunnar sitt förakt för alla idéer som första världskrigets segrarmakter söker tvinga på Tyskland och det tyska folket, och han avslutar ordkaskaden med orden ”Jag skjuter med skarp ammunition! När jag hör ordet kultur…, osäkrar jag min Browning!

                                                     - Ω -

fredag 10 maj 2019

U-995, världens enda bevarade tyska u-båt av typ VIIC

När Andra Världskriget bröt ut kl 05:45 den 1 september 1939 befann sig plötsligt fartygen i den svenska handelsflottan i krig - även om Sverige som neutralt land stod utanför kriget!

Trots att Sverige levererade högkvalitativ, och för tysk vapenindustri ytterst krigsviktig, järnmalm gick inte svenska fartyg säkra för tyska torpeder - vare sig i Östersjön eller ute på världshaven.  

Sverige levererade även stora mängder annan krigsviktig materiel t ex kullager vilka levererades från Svenska Kullagerfabriken, SKF i Göteborg till tyska producenter av stridsfordon och flygplansmotorer. 

RollsRoyce-motorerna i de för England ytterst viktiga jaktflygplanen Spitfire och Hurricane snurrade också på svenska kullager. Fartyg med denna last var mycket eftertraktade av tyska u-båtsbefälhavare!

För att vara fartyg från ett neutralt land var de svenska förlusterna noterbara och tyska u-båtar sänkte under krigsåren sammanlagt 86 svenska fartyg varvid 699 svenska sjömän omkom!

Nedan en lista över svenska fartygsförluster orsakade av tyska u-båtar. Sammanställning gjord av föreningen Flottans Män, Göteborg





Från 1942 sker en förändring i det att tyska u-båtar, i Vargflockar, främst angriper fartygskonvojer i Atlanten. Sovjetiska u-båtar ökar emellertid märkbart sin aktivitet i Östersjön från och med 1942. Den enskilt största svenska förlusten utgörs av den sovjetiska sänkningen av passagerarfartyget Hansa på väg till Visby. Läs om denna händelse på länken Hansa - en svensk katastrof

Tidsspegeln rekommenderar också länken till Östersjöns, och världens, största fartygskatastrof: sänkningen av det tyska passagerarfartyget Wilhelm Gustlof den 30 januari 1945. 10 000 människor drunknade... Länk till En glömd tragedi

Efter denna mörka inledning lämnar vi det mänskliga lidandet och övergår till en mer historisk/teknisk hantering av fenomenet tyska u-båtar under Andra Världskriget

Otvetydigt föll de svenska fartygen offer för torpeder från den tyska u-båtsklassen typ VII. Som vi skall se av det följande var typ VII och dess utveckling i sju steg till främst typerna VIIC och VIIC/41 - den förra typen det tyska u-båtsvapnets obestridda arbetshäst. 

Redan här kan avslöjas att vi kommer att göra en fotografisk resa i den enda båt av typen VII som existerar. Här är det utvecklingen från grundtypen till typ VIIC/41 som vi besöker. Av grundtypen VII vilar samtliga 10 båtar - med sina besättningar -  på havsbotten. Vi får fler statistiksiffror längre fram - tyska ubåtsvapnets förlustsiffror under kriget var ofattbara 75% ...


15 km nordost om Kiel, vid östra stranden av den långa Kielviken, närmare bestämt i Laboe (uttalas Labö), ligger ett 85 meter högt minnesmärke över alla de sjöfarare som mist sina liv på haven. Ursprungligen uppfördes monumentet till minne av de 34 836 tyska matroser som, på havet, förlorade sina liv under Första Världskriget. Tornet, vars form kan föra tanken till ett fartygsroder, en stäv, ett segel eller ett ubåtstorn, uppfördes mellan åren 1927 och 1936. 


Bild från minnesmärkets invigning 1936

Tornet omges delvis av en pelargård med minnestavlor i brons över de stupade. 

Efter Andra Världskriget ville segrarmakterna spränga monumentet men en kommission kom fram till att det inte glorifierade nazismen eller kriget. Det återlämnades till tyska marinen och har fått status som fredssymbol och äreminne över alla de sjömän - oberoende av nationalitet - som gav sina liv på haven under Första och Andra Världskriget.













Ett sentida tillskott till minnesmärket utgör den tunga kryssaren Prinz Eugens babords propeller (en av tre) med ett stycke propelleraxel vilka bärgades av amerikanska marinens personal 1977. 







Tunga kryssaren Prinz Eugen passerar, efter kriget,
Panamakanalen under amerikansk flagg
Prinz Eugen togs efter Andra Världskriget som krigsbyte av amerikanerna. 

Vid två atombombsprov i Stilla Havet, under juli och augusti 1946, skadades Prinz Eugen lätt - men hon sjönk inte! 

Det starkt radioaktivt kontaminerade fartyget sjönk dock fyra månader senare - under bogsering - på 40 meters djup vid Kwajalein Atollen i Stilla Havet den 22 december 1946. 

Akterskeppet (bild t.v.) på den 212 meter långa, kapsejsade, kryssaren ligger ännu fullt synligt ovan vattenytan. 


Historien om den tyska tunga kryssaren Prinz Eugen slutar dock inte med detta. Tidigt efter haveriet 1946 nekade US Navy intressenter att bärga fartyget: man var helt enkelt rädd för att radioaktivt kontaminerat stål skulle komma i omlopp på marknaden!

Nästa bekymmer var Prinz Eugens brännoljetankar. Dessa hotade att rosta sönder och därmed släppa ut 950 000 liter brännolja i havet. Redan 1974 varnade US Navy för ett förestående oljeläckage. I ett samarbete mellan US Navy och Mikronesiens federerade stater tömdes,  mellan februari och 15 oktober 2018, Prinz Eugens brännoljetankar till 97% och den resterande oljan - djupt inne i fartyget - anses inte längre vara en miljörisk.

Jfr även Tidsspegelns artikel The mighty Hood (Klicka på länken!)


Åter till Laboe och den där befintliga u-båten av typ VIIC/41, U-995!

U-båtar av typ VII (läs typ 7) blev Tysklands verkliga "arbetshästar" under Andra Världskriget med 703 operativa enheter. Den i särklass vanligaste var u-båtstyp VIIC med 568 levererade fartyg. (Jfr tabell nedan!)


Class VIIA VIIB VIIC VIIC/41 VIIC/42 VIID VIIF

Displacement
surfaced
626 tonnes 753 tonnes 769 tonnes 759 tonnes 999 tonnes 965 tonnes 1084 tonnes

Displacement
submerged
745 tonnes 857 tonnes 871 tonnes 860 tonnes 1099 tonnes 1080 tonnes 1181 tonnes

Length
overall
64.51 m (211 ft 8 in) 66.5 m (218 ft 2 in) 67.2 m (220 ft 6 in) 67.2 m (220 ft 6 in) 68.7 m (225 ft 5 in) 76.9 m (252 ft 4 in) 77.63 m (254 ft 8 in)

Length
pressure hull
44.5 m (146 ft) 48.8 m (160 ft 1 in) 50.50 m (165 ft 8 in) 50.50 m (165 ft 8 in) 50.9 m (167 ft) 59.8 m (196 ft 2 in) 60.4 m (198 ft 2 in)

Beam
overall
5.85 m (19 ft 2 in) 6.20 m (20 ft 4 in) 6.20 m (20 ft 4 in) 6.20 m (20 ft 4 in) 6.85 m (22 ft 6 in) 6.28 m (20 ft 7 in) 7.3 m (23 ft 11 in)

Beam
pressure hull
4.70 m (15 ft 5 in) 4.70 m (15 ft 5 in) 4.70 m (15 ft 5 in) 4.70 m (15 ft 5 in) 5.0 m (16 ft 5 in) 4.70 m (15 ft 5 in) 4.70 m (15 ft 5 in)


Draft

4.37 m (14 ft 4 in)
4.74 m (15 ft 7 in) 4.74 m (15 ft 7 in) 4.74 m (15 ft 7 in) 5.0 m (16 ft 5 in) 5.01 m (16 ft 5 in) 4.91 m (16 ft 1 in)

Power
surfaced
1,700 kW 2,400 kW 2,400 kW 2,400 kW 2,400 kW 2,400 kW 2,400 kW

Power
submerged

560 kW 560 kW 560 kW 560 kW 560 kW 560 kW 560 kW
Surface
speed
17 knots (31 km/h; 20 mph) 17.9 knots (33.2 km/h; 20.6 mph) 17.7 knots (32.8 km/h; 20.4 mph) 17.7 knots (32.8 km/h; 20.4 mph) 18.6 knots (34.4 km/h; 21.4 mph) 16.7 knots (30.9 km/h; 19.2 mph) 17.6 knots (32.6 km/h; 20.3 mph)


Submerged
speed

8 knots (15 km/h; 9.2 mph)
8 knots (15 km/h; 9.2 mph) 7.6 knots (14.1 km/h; 8.7 mph) 7.6 knots (14.1 km/h; 8.7 mph) 7.6 knots (14.1 km/h; 8.7 mph) 7.3 knots (13.5 km/h; 8.4 mph) 7.6 knots (14.1 km/h; 8.7 mph)

Surface
range at 10 knots
6,200 nmi (11,500 km; 7,100 mi) 8,700 nmi (16,100 km; 10,000 mi) 8,500 nmi (15,700 km; 9,800 mi) 8,500 nmi (15,700 km; 9,800 mi) 12,600 nmi (23,300 km; 14,500 mi) 11,200 nmi (20,700 km; 12,900 mi) 14,700 nmi (27,200 km; 16,900 mi)


Submerged
range at 4 knots

74–94 nmi (137–174 km; 85–108 mi)
90 nmi (170 km; 100 mi) 80 nmi (150 km; 92 mi) 80 nmi (150 km; 92 mi) 80 nmi (150 km; 92 mi) 69 nmi (128 km; 79 mi) 75 nmi (139 km; 86 mi)

Maximum
operating depth

220 m (720 ft) 220 m (720 ft) 230 m (750 ft) 250 m (820 ft) 270 m (890 ft) 200 m (660 ft) 200 m (660 ft)
Crush depth 230–250 m (750–820 ft) 230–250 m (750–820 ft) 250–295 m (820–968 ft) 275–325 m (902–1,066 ft) 350–400 m (1,150–1,310 ft) 220–240 m (720–790 ft) 220–240 m (720–790 ft)

Deck gun 8.8 cm SK C35 naval gun, with 220 rounds none



Anti-aircraft
guns



2 cm FlaK 30



Various


2 × 2 cm Flak C30
with 4,380 rounds
3

.7 cm Flak,
with 1,195 rounds
2 × C30 20 mm,
with 4,380 rounds
Bow tubes 4

Stern tubes
1
T
Torpedoes
(maximum)
11 14 14 14 16 14 14 / 39

Mines

22 TMA mines
or 33 TMB mines

26 TMA mines

15 SMA mines in
vertical chutes and
either 26 TMA mines or
39 TMB mines

None
Number
commissioned
10 24 568 91 0 6 4


Inalles byggdes 703 u-båtar av typen VII varav "arbetshästen" var typ VIIC.


U-båt typ XXI vid u-båtsmuseet i Bremerhaven, Tyskland
En kontinuerlig tysk utveckling av dels u-båten, dels dess produktions-metodik/teknik resulterade i typ XXI (typ 21) en u-båt som tog det dramatiska steget från att vara en övervattensfarkost som kunde dyka till en undervattens-farkost som vid behov kunde gå upp till ytan! 

U-båt typ XXI skulle komma att bli förebild för u-båtar av rysk Whiskey-klass, amerikansk Tang-klass och brittisk Porpoise-klass! 


Läs mer om den revolutionerande u-båten typ XXI på länken
U-båt typ XXI - ett nytt koncept

Missa inte den spännande - och fantastiska - svenska kopplingen till u-båtstypen XXI på länken
2:a Världskrigets U-båtsklimax


768 av tysklands ca 1000 operativa u-båtar vilar idag med sina besättningar på havets botten. U-båtsmännen räknade ca 40 000 varav ca 30 000 man gick till botten med sina fartyg. Detta innebär en förlustsiffra om 75% - en i strid, till lands, till sjöss och i luften, oöverträffad förlustsiffra...

Men nu åter till Laboe för där finns inte enbart det magnifika minnesmärket över de som som blev kvar på haven - där ligger också den tyska u-båten U-995. Fartyget är av typen VIIC/41 och som sådant ett led i utvecklingen av u-båt typ VII. Båten har en intressant historia. Den är med smärre förändringar (jfr tabellen ovan!) en typ VIIC-båt, det tyska u-båtsvapnets arbetshäst, och det enda - i hela världen - bevarade exemplaret av typ VII, övriga båtar av klassen ligger som vi nyss lärt på havsbottnen.

U-995 kölsträcktes på Bluhm & Voss varv i Hamburg 1943 som en av totalt - till 1944 - 663 båtar.

Fartyget avseglade till Norge för att från baser där bekämpa allierade fartygskonvojer till Sovjetunionen (till den isfria hamnen i Murmansk). Vid vapenstilleståndet den 8 maj 1945 tillföll U-995 den brittiska marinen. Britterna skänkte 1952 fartyget till den norska marinen som använde det som utbildningsfartyg fram till utrangeringen 1962. U-båten återskänktes därefter, som en försoningsgåva, till tyska marinen för att bli museifartyg. Efter återställningsarbeten till krigstida skicka placerades U-995 på land vid minnesmärket i Laboe och öppnades 1972 för allmänheten.

Under RoadTrip 2018 besökte Redaktören för Tidsspegeln Laboe och de följande bilderna från innandömet av U-995 är från detta besök.

Det är inte utan att man funderar över hur de unga männen - 45 till 52 stycken beroende av uppdrag - stod ut med att vistas i denna stålcigarr under upp till 90 dagars sammanhängande krigspatrulltjänst. Inga fönster, ingen frisk luft, en enda toalett med fartygets enda handfat... dieselavgaser, evinnerlig fukt och sura kläder, kojplats delad med annan som har tjänst medan du har frivakt, kanske - med dagars mellanrum - ett hastigt bloss på bryggan med storm och vågor brusande...

Någon beskrev en u-båt som ett rör av stål byggt för att vara ett dödligt vapen - konstruerat av människor vilka helt glömt att fartyget för sin funktion behövde en besättning... dessa fick följaktligen söka sina kojplatser och uppehållsutrymmen bland rör, torpeder, ventiler och reglage...

Detta var livet ombord - och, så småningom, för majoriteten av matroserna - döden i de tysta havsdjupen...

Här är nu bilderna från besöket ombord i U-995 i Laboe 2018. Några av bilderna har undermålig skärpa men har tagits med då de har dokumentär betydelse.


U-995 upplagd som museum på land i Laboe nordost om Kiel

U-båt typ VIIC/41 saknar däckskanon (88 mm) men har förstärkt
luftvärn

Önskvärt vore att skärpan var bättre :-)


















Tekniska data u-båt typ VIIC/41


















Aktra torpedrummet på U-995. Det runda svarta till höger om
torpedtuben är den kolv som med hjälp av tryckluft tryckte
ut torpeden ur torpedtuben. 
En reservtorped 
förvarades under durkplåtarna


Dieselmaskinrummet. Två 6-cylindriga MAN-dieslar om vardera 1400 hkr
stod för framdrivningen i ytläge. I U-läge drevs båten av 2 elektromotorer om
vardera 375 hkr. De två ackumulatorbatteriernas lagrade
effekt var 9160 amperetimmar (Ah)


Detalj av babords diesel. Till höger i bild två av maskinens vipparmar

Här lagade kocken tre mål mat om dagen för 45- 50 man. Varmt kaffe
och smörgåsar fanns alltid - dygnet runt!

Underofficerarnas sov- och vardagsrum. De grönmålade borden
fälldes upp vid måltider - eller kortspel. Två man delade
på en koj - en på vakt den andre på frivakt. Skulle
någon passera under måltid etc fick de till vänster i bild sittande
underofficerarna resa sig upp för att bereda plats för den passerande.
Längs väggarna de små personliga skåpen. Överkojerna har slingerskydd.
Bakom Redaktörens hustru den cirkulära luckan till manövercentralen


Manövercentralen. Härifrån ledde fartygschefen sin u-båt.
I bildens bortre ände kartbordet där 1O (försteofficeren)
lade ut kursen

Manövercentralen med kartbordet i mitten.
En enda man ombord visste exakt vad alla dessa rattar, strömbrytare,
ventiler och rör fyllde för funktion - fartygsingenjören.
Uppe till vänster den läderklädda sargen till tornet

Obegripligt att någon kan hålla rätt på funktionen...


Lejdarna upp genom tornet till bryggan. En av tre lika trånga
vägar till frisk luft - och vid haveri till livet!

Fartygschefens koj. Ett draperi skiljde
honom från resten av båten...

Radiorummet


Notera telegrafinyckeln på bordet. Härifrån sändes och mottogs, i ytläge,
 med krypteringsmaskinen Enigma chiffrerade meddelanden.
Läs om Enigma på länken Enigma - en tysk chifferdröm 

Läs även de två efterföljande delarna på närliggande adresser!

Kojer (och skåp) för högkvalificerade specialister som fältväbeln,
överstyrman, samt diesel- och elektroövermaskinisterna

Kommentarer överflödiga - undantaget att "skithuset" hade ett
cirkelrunt fönster i dörren... (genom vilket bilden är tagen)
I bildens nederkant fartygets enda tvättställ...

Förliga torpedrummet med sina fyra torpedtuber. I detta rum sov, åt och arbetade
torpedmatroserna bland torpeder, olja, smörjfett och kroppsdunster.
Åtta reservtorpeder förvarades under durkplåtarna


Det 85 meter höga Ehrenmal (minnesmärke) i Laboe. Till höger om tornet U-995

                                                     - Ω -