Det finns många sägner om den tyska krypteringsmaskinen Enigma och många vill ta åt sig äran av att ha besegrat dess hemligheter - dess osannolika krypteringsvariationer om 159 000 000 000 000 000 000 möjliga kombinationer. Jo, bäste läsare: variationerna är närmast outtalbara men börjar med siffrorna 159 följt av sex stycken grupper av tre nollor!
En av myterna vill göra gällande att den amerikanska erövringen till havs i Nordatlanten, den 9 maj 1941, av den tyska u-båten U-110 under Kapitänleutnant Fritz-Julius Lemp var av största betydelse för krigets utgång. Vid erövringen bärgades bl a en komplett Enigma-maskin med tillhörande kodböcker. Lemp dödades då han simmande sökte sig tillbaka till U-båten för att, sannolikt, åstadkomma den sänkning som han givit order om innan u-båten övergavs.
Men myt är myt... sanning är något strikt annorlunda!
Enigma-maskinen fick sin marknadsstart på 20-talet Vill man vara noga såg den första maskinen emellertid dagens ljus ca 1917. Krigsslutet 1918 medförde dock att intresset för krypterade militära meddelanden närmast försvann.
Nåväl, under 20-talet utvecklades iden i ett flertal steg och vann sin militära applikation i början av 30-talet.
Polska kryptologer noterade den alltmer ökande chiffrerade tyska radiotrafiken och arbetade idogt på kodernas lösning. Via en fransk agent fick man tillgång till ritningar för Enigma och kunde bygga laboratorieexemplar av maskinen - men man hade för den skull inte tillgång till de hemliga koderna för maskinens konfiguration!
I augusti 1939 insåg polackerna till fullo att ett krig med Tyskland var förestående (jfr Molotov-Ribbentrop pakten där Stalin och Hitler skakade hand!) och kallade till sig kryptologer från England och Frankrike för att lämna över erfarenheterna.... Två kompletta Enigma-maskiner, utifrån ritningar erhållna genom framgångsrikt spioneri, smugglades ut från Polen till England i väskor tillhörande dramatikern Sacha Guitry och han fru, skådespelerskan Yvonne Printemps. Polackernas enorma arbete och erfarenheter med att knäcka koderna för Enigma följde med i dokument till England.
Jag gör ett stopp här, ämnet är mycket stort och jag följer Alan Turing's (matematikern som i Bletchely Parks, tillsamman med tusende medarbetare, kom att knäcka Enigmakoderna) filosofi: dela upp helheten i ett överskådligt antal mindre delar!
Ω
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar