torsdag 5 september 2019

Spår efter Jacob Dubbe, okrönt Kalkkung av Gotland

I Katthammarsvik på östra Gotland, liksom på flera andra platser runt ön, finns spår av en svunnen storhetstid. De flesta känner till Cementas cementfabrik och väldiga kalkstensbrytning vid Slite men om vi låter blicken svepa över landskapet Gotland ser vi åtskilliga numera nedlagda kalkstensbrott - och kalkugnar.


I Katthammarsvik finns ännu resterna av två kalkugnar i vilka fordomdags kalksten brändes till cement, ett pulver som blandat med vatten och sand bildar betong, dvs det som vi i dagligt tal kallar "cement".

Katthammarsvik blev tidigt en fiskehamn vilken från mitten av 1600-talet också blev en viktig utskeppningshamn för kalk och för timmer.

Den sociala tyngdpunkten utgjordes av två stora gårdar med anor från medeltiden: Borgvik samt Katthamra Herrgård (den enda herrgården på Gotland).


(Mindre) Del av huskomplexet Borgvik

Katthamra Gård




Jacob Dubbe

Men hur var det med titelpersonen i vår berättelse, Jacob Dubbe och spåren efter honom? Jo, Jacob föddes i Visby 1769 som son till skeppsredaren Jacob Jacobsson Dubb (senare Dubbe) och hh Christina Callander.

Efter diverse "irrfärder" återfinner vi Dubbe i Visby 1795 där han, efter vederbörlig examen 'varda i handelssocieteten inskriven och därefter handel och köpenskap (må) driva'.

Dubbe gör sig känd (och föga omtyckt) för sina hårdhänta affärsmetoder men bygger upp ett exempellöst imperium som skeppsredare (20 fartyg), kalkbruksägare (över hela Gotland), och dykeriöverkommissarie - vad det senare innebar är något höljt i dunkel...


Vinden blåser Jacobs väg och han når den ena efter den andra affärsmässiga framgången. Som kalkbrukspatron köper han Katthamra Gård i Katthammarsvik. 

Hans hjärta kommer så småningom att slå för Anna Torsman från Visby. Annas föräldrar var, förutom förmögna, kallsinniga till 'uppkomlingen' Jacob och för att blidka dem lät han, i Katthammarsvik, uppföra vad som senare tider kallar Annas Nöje. Huset överlämnades till Anna som morgongåva!


Annas Nöje, Katthammarsvik
Huset är som synes 'lite annorlunda' genom att det är bredare än vad det är långt! Den största ytan vändes dock mot Katthammarsvik - sannolikt för att visa upp graden av Dubbes välstånd...

Flera byggnader fanns på tomten bl a två mindre flygelbyggnader - lustigt nog vändande från Katthammarsvik (dvs på baksidan av mangårdsbyggnaden)!

En av två flygelbyggnader

Notera det egendomliga taket på mangårdsbyggnaden!

Genom giftet med Anna Torsman får Jacob Dubbe tillgång till gården Ungbåtels i Follingbo (OSO Visby). Dubbe döpte senare om gården till Rosendal. Rosendal var ett ståtligt hus med mer än 30 rum och gården hade åtskilliga ekonomibyggnader bland andra ladugård och stall.



Mangårdsbyggnaden på Rosendal 1896


Rosendal idag
Huset brann 1902 - endast ca 1/3 räddades undan lågorna



Flygbilden visar nuvarande hus samt murarna till
det ursprungliga Rosendal


Drygt 600 meter västnordväst om Rosendal anlade Dubbe en mycket stor trädgård med ett imponerande utsiktstorn - och en gravkammare för sina tre döttrar vilka avlidit vid låg ålder. Den 2 september 1827 lät Dubbe, med kungligt tillstånd, flytta de tre från graven i Visby till gravkammaren på det som fått namnet Jacobsberg. Invigningen förrättades av biskopen i Visby Carl Johan Eberstein. Barnen vilar än i denna dag i gravkammaren på Jacobsberg.


Dubbes utsiktstorn på Jacobsberg. Tornet totalförstördes
vid en brand 1958

I bildens förgrund skönjes dekorationer i järn (jfr nedan) på gravkammarens tak. Gravkammaren anlades i en bergsklyfta i närhet av entrétrappan till tornet. På ena sidan klyftan uppfördes en kopparklädd dubbel järnport, på andra sidan ett högt smalt fönster med ett medeltida kyrkofönster från Follingbo kyrka. Taket utgörs av en gravhäll från 1300-talet från St Hans kyrkoruin i Visby. Gravhällen tillägnades då Herman från Kamen (Tyskland) död 1335 och hans hustru Margareta död 1340.



Gravfriden är för somliga ett okänt begrepp!
Kopparplåtarna på gravkammarens järndörrar
har utsatts för stöldförsök.


Gravkammarens smala fönster - med medeltida
fönsterglas från Follingbo kyrka


Den, som likt redaktören för Tidsspegeln, med hustru, tillbringar en tid i Katthammarsvik kommer förr eller senare att 'snubbla' över Jacob och Anna Dubbe! Starten kan vara vägvisaren 'Anna Dubbes väg'. Väl på denna väg kommer man raskt fram till det egendomliga huset som går under namnet 'Annas Nöje'. 

Internet ger svar på några frågor - och skapar samtidigt nyfikenhet och förväntan. Enligt en internetartikel skall resterna av det fantastiska utsiktstornet, trädgården samt gravkammaren stå att finna direkt under radio/tv-masten i Follingbo. Masten är lätt att hitta: den ligger till höger om allfarvägen mellan Roma och Visby. Med sina 200 meter är den omöjlig att missa! Alltså far vi dit, parkerar bilen, går in på privat mark i mastens skugga och finner intet! Vägarna i fritidsområdet är tillåtna - eller åtminstone inte förbjudna - för biltrafik men alltmer avsmalnande ridstigar samt törnesnår som repar lacken talar sitt entydiga språk: här skall du inte vara!

"Tebaks, gör om gör rätt" skrek på sin tid styckjunkaren... och vi gör om... Dag två har vi masten, dess väldiga staglinor och dess byggnader som utgångspunkter - men finner likväl endast törnesnår och några spår efter ett försvar... Ett skyttevärn modell postering samt en förläggningsbarack med någon form av garage. De senare är omgärdade av taggtråd och förbudsskyltar modell 'Skyddsobjekt' med tillträdes och fotoförbud!

Den tredje dagens morgon vaknar jag med det som kanske är lösningen: kolla Lantmäteriets kartor! Jovisst där finns 'Ödekyrkogården' angiven strax öster om masten - och helt nära. Där finns också en satellitbild som, till följd av sina skuggor, visar de fyra hörnpelarna i det som en gång var Dubbes utsiktstorn!


Lantmäteriets karta med vårt mål utritat: Ödekyrkogård. Ruinen efter kalkugnen var i sin glans dagar en del av Dubbes "kalkpatronimperium".


Uppe till höger på denna satellitbild syns svarta skuggor av de fyra pelare som en gång bar upp Dubbes utsiktstorn. Gravkammaren ligger strax söder om (nedanför) resterna av utsiktstornet. Det svarta "strecket" med en markerad vinkel upptill är trappan ner till gravkammarens nivå. I bildens mitt syns den rektangulära ytan där Jacobsbergs Kanonbatteri ligger med mynningarna riktade sydvästvart. I bildens nedre vänstra hörn det hemligstämplade militära skyddsobjektet - förbjudet att fotografera eller avbilda!!
En avdankad artillerist, Tidsspegelns redaktör...
... och hans batteri på Jacobsberg

Fundamenten till Dubbes utsiktstorn

















Stödmurar finns här och där... sannolikt har på platsen tidigare
varit ett kalkbrott vars ugn tillhörde Rosendal.
Ruinen efter denna ugn finns ännu kvar

En liten plan avslutar trappan från den nivå 
där utsiktstornet befann sig. De två kanonkulorna 
markerar en kort trappa
ner till nästa plan.

Till vänster om den lilla trappan i föregående bild
syns dörrarna till gravkammaren

Gravkammarens tak: en gravsten från 1300-talet.
Inskriptionen på urnsockeln lyder:

H
ÄR under hvila assessor J Dubbes
och dess Frus Anna Torsmans
trenne döttrar



Anna Dubbe avled 1837 och Jacob Dubbe lämnade tre år därefter Gotland för alltid. Han bosatte sig i Stockholm där han ägde flera fastigheter. Han avled den 7 november 1844. Trots Dubbes önskan om att bli begravd på Gotland blev av olika omständigheter så inte fallet. Han ligger begravd i Rosenbladska gravkoret vid Katarina Kyrka i Stockholm.
Vanvård vilar över Dubbes Trädgård på Jacobsberg...
Kopparklädseln på gravkammarens portar är borta, 
rödrostiga dörrar möter den andaktsfulle besökaren...

Taggiga snår omgärdar 
till ogenomtränglighet
kärnan i Dubbes Trädgård...
Skam över dem 

som på detta sätt 
eftersätter
enkla plikter!

Den känner sorg
som äger ett hjärta...

                                                        - Ω - 





1 kommentar: